Svjetska banka upozorila: Sukob između Izraela i Hamasa mogao bi dovesti do skoka cijena nafte

1
FENA
Svjetska banka upozorila: Sukob između Izraela i Hamasa mogao bi dovesti do skoka cijena nafte

Rat između Izraela i Hamasa mogao bi izazvati skok cijena sirovina poput nafte i poljoprivrednih proizvoda ako sukob eskalira širom Bliskog istoka, upozorila je Svjetska banka u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Sukob između Izraela i Hamasa dolazi u trenutku kada je ruski rat u Ukrajini već izvršio pritisak na tržišta, pri čemu je taj rat "najveći šok za tržišta roba od 1970-ih", upozorio je glavni ekonomist Svjetske banke Indermit Gill, prenosi France 24.

"To je imalo razorne učinke na globalnu ekonomiju koji traju do danas", rekao je Gill.

Drama u Banjoj Luci: Nakon filmske pljačke blokirani izlazi iz grada, duge cijevi na ulicama

On je upozorio da će kreatori politike morati biti oprezni.

Lider Hamasa: 'Imam informacije da su pojedine arapske zemlje tajno zvale Zapad da nas eliminiše'

"Ako bi sukob eskalirao, globalna ekonomija bi se prvi put u desetljećima suočila s dvostrukim energetskim šokom i zbog rata u Ukrajini i zbog sukoba na Bliskom istoku", rekao je.

Mnoga potencijalna poskupljenja ovisit će o tome šta će se dogoditi sa svjetskim cijenama nafte i izvozom, saopćila je Svjetska banka.

U optimističnom scenariju, nafta bi mogla porasti 3-13 posto, između 93 dolara (172,5 KM) i 102 dolara (189,27 KM) po barelu, dok bi najgori scenarij bio ako da bi nafta dosegla vrhunac između 140 dolara (259,78 KM) i 157 dolara (291,32 KM) dolara – što bi potencijalno premašilo vrhunce svih vremena koji nisu viđeni od 2008.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak