Počinje druga faza rata: Izraelski tenkovi ušli u Pojas Gaze

1
Radiosarajevo.ba
Počinje druga faza rata: Izraelski tenkovi ušli u Pojas Gaze
Foto: EPA - EFE / Ilustracija / Vojska Izraela

Izrael je započeo drugu fazu svojeg rata protiv Gaze, kako javlja Al Jazeera.

Kako navode, veliki broj tenkova krenuo je s jugoistočnog dijela Gaze prema zapadu.

Izraelske snage su trenutno u blizini raskrsnice koja povezuje različite dijelove Gaze. Ako je zauzmu i preuzmu kontrolu nad njom, doći će do podjele na južni i sjeverni dio Gaze, što bi značajno otežatalo kretanje ljudi.

Elon Musk kritikovao američku politiku: Tvrdi da će upropastiti vlastitu valutu

Elon Musk kritikovao američku politiku: Tvrdi da će upropastiti vlastitu valutu

Izraelske snage su izdale upozorenje kojim se ljudima nalaže da ne putuju između južnog i sjevernog dijela Gaze. Izvori su također izvijestili o tenkovima koji se kreću iz sjevernog dijela Gaze prema gradu Gazi.

Kako dalje kažu iz Al Jazeere, trenutno su prekinute sve komunikacije unutar Gaza Cityja. Nemoguće je stupiti u kontakt s ljudima iz ovog grada, a isključen je i internet. 

Izraelski tenkovi koji se približavaju periferiji grada Gaze sada su se povukli, tvrdi šef vladine kancelarije Hamasa u Gazi.

"Nema apsolutno nikakvog napredovanja u stambenim četvrtima u Pojasu Gaze. Ono što se dogodilo u ulici Salah al-Din bio je upad nekoliko tenkova okupacione vojske i buldožera", poručio je Salama Maarouf u saopćenju.

"Ova vozila su gađala dva civilna automobila u ulici Salah al-Din i srušila ulicu prije nego što ih je otpor natjerao da se povuku. Trenutno nema prisustva vozila okupacione vojske na putu Salah al-Din, a kretanje građana se normaliziralo na putu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije