Uživo: Putin - 'Ključ rješavanja ovog sukoba je stvaranje suverene, nezavisne palestinske države'

10
Radiosarajevo.ba
Uživo: Putin - 'Ključ rješavanja ovog sukoba je stvaranje suverene, nezavisne palestinske države'
Foto: AA / Nove fotografije iz Pojasa Gaze

Hamas je izveo u subotu, 7. oktobra, najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina otvorivši žestoku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, dok su naoružani napadači prešli granicu.

Izraelska vlada je u nedjelju, 8. oktobra, proglasila "ratno stanje" usred izraelsko-palestinskog sukoba.

U večernjim satima u petak, 27. oktobra, izraelska vojska je krenula u najveći napad na Pojas Gaze do sada. Pokrenuta su masovna bombardovanja, a u palestinskoj enklavi su presječene sve komunikacije. 

Rusi ponovo gađali Harkiv: Povrijeđene najmanje tri osobe, među njima 13-godišnje dijete

Rusi ponovo gađali Harkiv: Povrijeđene najmanje tri osobe, među njima 13-godišnje dijete

U sukobu je ubijeno najmanje 8.005 Palestinaca, uključujući 3.038 djece, 1.709 žena i 397 staraca. S druge strane, u sukobima je poginulo i 1.400 Izraelaca.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu, bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

23:32

UNICEF: ‘Djeca u Gazi piju morsku vodu’

Djeca se suočavaju s “katastrofalnom” situacijom u Gazi, a roditeljima ne preostaje ništa drugo nego da im daju morsku vodu, navodi UN-ova agencija za pomoć djeci Unicef.

Toby Fricker, glasnogovornik UNICEF-a, rekao je za BBC News da su nestašice koje su postojale u Gazi čak i prije sadašnjeg sukoba.

“Jedna od naših članica osoblja je govorila o tome kako samo piju slanu vodu, a njezina kći se pita zašto ne piju vodu kakvu su pili i prije”, rekao je.

Upitan o zalihama pomoći koje su ušle u Gazu, Fricker je rekao: “Zalihe su stigle, ali su minimalne. Kada vidite goleme potrebe na terenu koje imamo, treba ih biti mnogo, mnogo, mnogo više”.

23:00

Blinken je razgovarao sa katarskim ministrom vanjskih poslova

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je s katarskim ministrom vanjskih poslova šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem u ponedjeljak, 30. oktobra, dok Doha nastavlja voditi pregovore za oslobađanje talaca iz Hamasa, prema dva izvora upućena u poziv.

Jedan od izvora rekao je da je poziv prošao dobro, ali nije naveo detalje.

22:00

Putin za krizu u Gazi krivi Zapad, kaže da je SAD-u potreban globalni haos

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak, 30. oktobra, okrivio je Zapad za krizu na Bliskom istoku, gdje Izrael bombardira Pojas Gaze u pokušaju iskorjenjivanja Hamasa koji je 7. oktobra ubio oko 1.400 ljudi, uglavnom civila.
 
U televizijskom obraćanju na sastanku članova Vijeća sigurnosti i vlade te čelnika policijskih agencija, Putin je rekao da “američke vladajuće elite i njihovi sateliti” stoje iza ubistava Palestinaca u Gazi i iza sukoba u Ukrajini, Afganistanu, Iraku i Siriji.

“Potreban im je neprestan haos na Bliskom Istoku. Stoga SAD daje sve od sebe da diskreditira one zemlje koje inzistiraju na trenutnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, na prekidu krvoprolića i koje su spremne dati stvarni doprinos rješavanju krize, umjesto da parazitiraju na njoj”, kazao je Putin.

Rusija podupire trenutni prekid vatre u Gazi i rješenje dvije države. Rusija je također razbjesnila Izrael kad je primila delegaciju Hamasa u Moskvi. Putin je rekao da se Rusija u Ukrajini bori s američkim snagama u sjeni, koje je također okrivio za krizu na Bliskom istoku.

“Palestini se može pomoći samo borbom s onima koji se nalaze iza ove tragedije. Mi smo Rusija i borimo se s njima u kontekstu specijalne vojne operacije. I mi i oni koji teže za pravom istinskom slobodom”, rekao je Putin.

Ključ rješavanja ovog sukoba je stvaranje suverene, nezavisne palestinske države”, rekao je Putin, dajući do znanja kako to nije cilj Washingtona.

21:09

Ambasadorica: ‘Ujedinjeni narodi iznevjerili su narod Izraela’

Izraelska ambasadorica u Ujedinjenim narodima rekla je da je globalna organizacija “iznevjerila” njezinu zemlju, dodavši da šefovi UN-ovih agencija nisu učinili dovoljno da osude Hamas.

“Moram reći da su Ujedinjeni narodi općenito iznevjerili narod Izraela”, rekao je Meirav Eilon Shahar.

Ovo se događa samo nekoliko dana nakon što je njen kolega Gilad Erdan ljutito odbacio rezoluciju UN-a kojom se hitno poziva na primirje između Izraela i Hamasa.

19:45

Izraelski premijer, Benjamin Netanyahu, istakao da Izrael neće prekinuti neprijateljstvo sa Hamasom.

Benjamin Netanyahu obratio se javnosti u ponedjeljak uvečer, 30. oktobra, na brifingu sa medijima, gdje je opisivao napad Hamasa na Izrael 7. oktobra kao "prekretnicu“ za lidere i nacije.

Izraelski premijer, govoreći na engleskom, rekao je da je vrijeme da "odlučimo da li smo voljni da se borimo za budućnost nade i obećanja, ili da se predamo tiraniji i teroru".

"Izrael nije započeo ovaj rat, ali će pobijediti u ovom ratu", kazao je izraelski premijer.

"Izrael će se suprotstaviti silama varvarstva do pobjede“, dodao je.

Više pročitajte na linku ISPOD:

Premijer Izraela mnogima želi utjerati strah u kosti - ovo je strašno šta je sada izjavio 🔻🔻 #BenjaminNetanyahu #Izrael

Posted by Radio Sarajevo on Monday, October 30, 2023
18:45

Oslobođena izraelska vojnikinja

Nakon kopnene operacije IDF-a u Gazi oslobođena je izraelska vojnikinja iz zatočeništva Hamasa, saopćila je izraelska vojska.

“Stigla je kući. Ori je sada kod kuće sa svojom porodicom”, napisali su na službenom profilu na platformi X.

18:10

Iz Egipta krenulo 26 kamiona s humanitarnom pomoći prema Gazi

Prema izvješćima CNN-a na graničnom prijelazu Rafah 26 kamiona s humanitarnom pomoći prošlo je inspekciju i krenulo prema Pojasu Gaze iz Egipta.

U međuvremenu, 34 kamiona još uvijek prolaze sigurnosnu provjeru, a 15 ih treba pregledati.

17:41

Olaf Scholz: ‘Smrt Shani Louk pokazuje barbarstvo Hamasa’

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak, 30. oktobra, da je smrt njemačko-izraelske žene Shani Louk pokazala “barbarstvo Hamasa” i “potrebu da ih se pozove na odgovornost”.

Za mene su ove vijesti užasne. Ovo pokazuje svo barbarstvo koje se krije iza Hamasa”, rekao je Scholz.

16:51

Jedan od pregovarača za postizanje Daytonskog mirovnog sporazuma Miriam Sapiro istaknula je kako je Daytonski sporazum iz Bosne i Hercegovine pokazatelj da se mir može postići i na Bliskom istoku, tj. između Izraela i Palestine.

Poručila je da postoji obrazac puta ka miru na Bliskom Istoku. U tom kontekstu je podsjetila da su SAD imale ključnu ulogu u posredovanju za mirovni sporazum kojim je završen rat u Bosni i Hercegovini, prenosi CNN.

"Bila sam dio američkog tima koji je pomogao u vođenju pregovora. Tada nismo znali hoćemo li uspjeti, ali smo znali da moramo pokušati", prisjetila se Miriam Sapiro.

Također je podsjetila da je situacija na području bivše Jugoslavije 1995. bila sumorna.

Sukobe između Bošnjaka, Srba i Hrvata je nazvala "etničkim", a nasilje "sektaškim". Navela je da je u tim sukobima bilo 100.000 mrtvih i hiljade raseljenih. Sapiro se osvrnula na pokušaje uspostavljanja mira prije Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Propali su europski napori da se postigne mirovno rješenje. Mirovne snage Ujedinjenih nacija bile su raspoređene, ali nisu bile voljne da koriste silu za zaštitu civila, čak i nakon što su se pojavili dokazi da su bosanski Srbi sudjelovali u etničkom čišćenju i genocidu nad bosanskim muslimanima", istaknula je Sapiro.

Ostatak teksta pročitajte na linkiu ISPOD:

Ambasadorica Miriam Sapiro ima rješenje 🇺🇸 #Izrael #Dayton #USA

Posted by Radio Sarajevo on Monday, October 30, 2023

15:54

IDF kaže da je ubio četiri dužnosnika Hamasa u ‘posljednjih nekoliko sati’

Izraelske trupe ubile su četiri dužnosnika Hamasa u “posljednjih nekoliko sati”, rekao je glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) kontraadmiral Daniel Hagari.

“Borci su također uništili terorističku infrastrukturu uključujući protutenkovske položaje. Snage IDF-a nastavljaju svoje kopnene operacije u Pojasu Gaze proteklih nekoliko sati. U sukobima s teroristima, borci IDF-a, potpomognuti borbenim helikopterima i daljinskim upravljanim letjelicama kojima su upravljale naše snage, eliminirali su odrede koji su ih pokušali napasti “, piše Hagari na platformi X (bivši Twitter).

Hagari navodi da su ubijeni:

Jamil Baba – komandant pomorskih snaga u središnjim logorima
Muhammad Safadi – komandant protutenkovske formacije u bataljonu Tafah
Muwaman Hegazi– istaknuti operativac protutenkovskog sistema u bataljonu Tafah
Muhammad Awadallah – više pozicionirani dužnosnik u uredu proizvodnog štaba Hamasa

15:33

Kirby: ‘SAD šalje snažnu poruku odvraćanja Iranu zbog straha od eskalacije sukoba’

SAD radi na slanju “snažne” poruke odvraćanja Iranu, dok zabrinutost oko mogućeg širenja regionalnog sukoba eskalira, saopćila je u ponedjeljak Bijela kuća.

“Sigurno ćemo djelovati, ako budemo morali, da nastavimo štititi naše trupe i objekte. Dokazali smo da ćemo napadati i djelovati u tom pravcu. To je snažna poruka koju Iran mora odnijeti. Te odgovornosti shvaćamo ozbiljno”, rekao je John Kirby, koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije.

“Također vrlo ozbiljno shvaćamo naše nacionalne sigurnosne interese u regiji, zbog čega je predsjednik sada angažirao dvije udarne skupine nosača aviona. Moramo biti sigurni da šaljemo signal svim akterima, ne samo Iranu, da ćemo vrlo ozbiljno shvatiti naše interese nacionalne sigurnosti. Mi ćemo štititi i braniti naše trupe i učinit ćemo to u vrijeme i na način koji sami odaberemo”, rekao je za CNN.

14:52

Hamas je objavio novi video s izraelskim zatvorenicima. 

Grupa je objavila video u kojem se tvrdi da prikazuje tri žene koje džrže kao taoce.

U 76-sekundnom snimku, jedna od žena kritikuje izraelsku vladu na hebrejskom jeziku zbog nedostatka zaštite ljudi tokom napada Hamasa 7. oktobra i poziva Izrael da izvrši razmjenu zarobljenika.

Izrael tvrdi da se najmanje 239 osoba drži kao taoceAl Jazeera nije mogla potvrditi identitet osoba sa snimka. 

14:37

Protesti protiv izraelske vlade počeli su u Tel Avivu. 

Vlada Benjamina Netanyahua je pod žestokim kritikama u Izraelu zbog toga što još nisu oslobodili sve taoce koje trenutno drži palestinska grupa Hamas. 

Više pogledajte ovdje: 

14:01

Izraelska vojska je saopćila da su nastavile svoje kopnene operacije na Pojasu Gaze u proteklih nekoliko sati.

Rekli su da su vojnici, zajedno s borbenim helikopterima i bespilotnim letjelicama,  uništili infrastrukturu Hamasa, uključujući protuoklopne i lansirne pozicije.

Četiri visoka zvaničnika Hamasa, uključujući šefa mornaričke snage te grupe, su ubijena, rekla je vojska.

13:22

Objavljene su nove brojke žrtava u Pojasu Gaze. 

Kako su saopštili iz palestinskog ministarstva zdravlja, više od osam hiljada Palestinaca je ubijeno od početka sukoba Izraela i grupe Hamas. 

Više o tome čitajte OVDJE

13:02

Novinar Al Jazeere Wael Dahdouh, koji se trenutno nalazi u gradu Gazi, kaže da se vidi gust dim na tom području i da Izrael izvodi zračne udare koristeći bijeli fosfor na civilnim kućama.

12:26

Nastavljaju se napadi Izraela na Zapadnoj obali. 

Ministarstvo zdravstva Palestine izvijestilo je o 22 povrijeđenih u Bab al-Zawiyi u Hebronu, uključujući jednog Palestinca koji je teško povrijeđen. 

Najmanje četiri osobe su ubijene u gradu Jeninu, a još jedna je preminula u Yatti u ponedjeljak.

12:02

Portparol Ministarstva zdravstva Gaze izjavljuje da je najmanje 124 medicinska radnika poginulo, a 25 ambulantnih vozila je van funkcije zbog izraelskih napada i nedostatka goriva u opsadnom pojasu, javlja Al Jazeera

Govoreći novinarima, Ashraf al-Qudrsa je dodao da su 32 medicinska centra također van funkcije.

"Primijetili smo juče povećanu metu u blizini bolnica, posebno turske Bolnice prijateljstva, koja je jedina onkološka bolnica u Gazi", napomenuo je.

11:46

Prvi put od početka rata ovog mjeseca, Hezbolah je lansirao projektil zemlja-vazduh kako bi oborio izraelski dron.

"Ovo pokazuje da Hezbollah počinje novu fazu u sukobima protiv izraelske vojske", rekao je vojni stručnjak Elijah Magnier. "Kao odgovor, Izrael je bombardovao dublje unutar teritorije Libana kako bi pogodio izvor lansiranja, jer ne može sebi priuštiti ciljanje dronova."

11:29

 Izrael nastavlja intenzivirati napade na blokirani Pojas Gaze, a oni su najizraženiji postali u Beit Hanounu na sjeveru Gaze.

11:08

Izraelski tenkovi koji se približavaju periferiji grada Gaze sada su se povukli, tvrdi šef vladine kancelarije Hamasa u Gazi.

"Nema apsolutno nikakvog napredovanja u stambenim četvrtima u Pojasu Gaze. Ono što se dogodilo u ulici Salah al-Din bio je upad nekoliko tenkova okupacione vojske i buldožera", poručio je Salama Maarouf u saopćenju.

"Ova vozila su gađala dva civilna automobila u ulici Salah al-Din i srušila ulicu prije nego što ih je otpor natjerao da se povuku. Trenutno nema prisustva vozila okupacione vojske na putu Salah al-Din, a kretanje građana se normaliziralo na putu."

11:06

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova javlja da je 23-godišnja Njemica čije su golo krvavo tijelo Hamasovi teroristi vukli u kamionetu pronađena mrtva.

Shani Nicole Louk bila je na partyju na koji su upali hamasovci i pobili preko 200 posjetitelja. Nju su odveli, a snimka se kasnije proširila društvenim mrežama kao jedan od dokaza zvjerstava koje su počinili hamasovci. Izraelci ne navode gdje je pronađena, u Gazi ili Izraelu.

[twitter]https://twitter.com/IsraelMFA/status/1718922700087869756[/twitter]

10:50

Nedavno je Izrael započeo drugu fazu svog rata na Gazi. Veliki broj tenkova krenuo je iz jugoistočnog dijela Gaze, napredujući prema zapadu.

"Tenkovi su sada blizu raskrsnice koja povezuje različite dijelove Gaze. Ako stignu i preuzmu kontrolu nad raskrsnicama, efektivno će podijeliti jug i sjever Gaze, značajno ometajući kretanje ljudi", navodi Al Jazeera.

Izraelske snage izdale su upozorenje kojim se nalaže ljudima da ne putuju između juga i sjevera Gaze. Izvori su također izvijestili da se tenkovi kreću iz sjevernog dijela Gaze prema gradu Gazi.

"Trenutno ne možemo kontaktirati pojedince u gradu Gazi, jer su Izraelci prekinuli komunikaciju. Telefonske i internetske usluge su onemogućene", tvrdi Al Jazeera.

10:34

Izraelske zračne snage objavile su na društvenim mrežama detalje o operaciji za koju kažu da su je izveli kako bi "spriječili terorističku infrastrukturu u izbjegličkom kampu Jenin":

"Na kraju opsežne operacije hapšenja radi suzbijanja terorizma i konfiskacije oružja večeras je u Judeji i Samariji uhapšena 51 tražena osoba, od kojih je 38 operativaca terorističke organizacije Hamas."

Ističemo da ove tvrdnje nisu nezavisno provjerene.

10:17

'Tenkovi pucaju na vozila u ulici Salah al-Din u Gazi', javljaju strani mediji-

Svjedoci su također rekli agenciji AFP da su tenkovi viđeni u okrugu Zaytoun.

"Oni pucaju na svako vozilo koje pokuša da prođe ulicom", rekao je jedan stanovnik.

09:49

Izraelski mediji javljaju da su rakete ispaljene iz Pojasa Gaze pogodile stan u zgradi u južnom gradu Netivotu. Zasad nema izvještaja o žrtvama.

09:26

Više detalja o napadu na Jenin čitajte na sljedećem linku:

Izrael napada i na Zapadnoj obali: Pogledajte dramatične snimke iz Jenina

Izrael napada i na Zapadnoj obali: Pogledajte dramatične snimke iz Jenina

08:57

Zašto potomci Jevreja ponižavanih u nacističkoj Europi ponižavaju umiruće Palestinace u Gazi?

Može se tako vidjeti kako ismijavaju žene Gaze jer, kao, nemaju zuba, imaju brkove i slično. Sjetimo se: Opisujući bosansku ženu holandski vojnici su na zidu napisali: "No teeth…? A mustache…? Smel like shit? Bosnian Girl!" ["Nema zuba… Ima brkove… „Smrdi kao govno…? Bosanska djevojka!"], što je u memoriju svijeta pomogla urezati naša slavna vizuelna umjetnica Šejla Kamerić svojim radom Bosnian Girl iz 2003. godine.

Moralni sunovrat i nešto duboko pogrešno 😞 (FOTO+VIDEO) #Gaza #ismijavanjepalestinaca

Posted by Radio Sarajevo on Monday, October 30, 2023
08:31

"Desetine Hamasovih operativaca koji su se zabarikadirali u zgradama i tunelima ubijeno je tokom noći dok je Izrael nastavio svoje kopnene operacije u Gazi", saopštile su u ponedjeljak Izraelske odbrambene snage (IDF).

S druge strane, Brigada al-Quds objavila je da su tek dva njena borca ​​ubijena u sukobima s izraelskim snagama u blizini libanske granice. Dodaje se da su ubijeni tokom izvođenja operacija u Haniti na sjeveru Izraela u nedjelju uveče.

IDF pak tvrdi da je izraelska letjelica vođena kopnenim trupama udarila u stanicu unutar zgrade koja pripada Hamasu i u kojoj je bilo više od 20 militanata, navodi se u saopćenju IDF-a.

Tokom noći, izraelski borbeni avion gađao je i područje Univerziteta Al-Azhar, gdje su snage IDF-a identifikovale, kako su rekli, naoružane teroriste i lansirnu točku protivtenkovskih projektila.

07:56

"Bila je to još jedna noć teškog izraelskog bombardovanja širom Pojasa Gaze", javlja Hani Mahmoud iz Khan Younisa u Gazi.

Sve stambene zgrade oko bolnice Al-Quds su ili uništene ili su pretrpjele značajnu štetu jer su bile na meti izraelskih napada. Riječ je o više od 10 stambenih zgrada.

"Najmanje 14.000 ljudi potražilo je utočište u bolnici. Mnogi pacijenti se tamo liječe, od kojih neki imaju ozljede opasne po život kao rezultat ranijih izraelskih napada. Izrael im je naredio da se evakuišu, ali većina ovih ljudi je već izgubila svoje domove u izraelskom bombardovanju. Teško je vidjeti gdje bi se dalje mogli evakuirati", navodi Mahmoud.

07:48

U posljednjih nekoliko sati pojavili su se novi izvještaji o još jednom napadu izraelskih snaga na izbjeglički kamp Jenin na Zapadnoj obali, u kojem su, kako se navodi, ubijena najmanje dva Palestinca

Direktor bolnice u Jeninu Wissam Bakr objavio je imena dvojice muškaraca koje su izraelske snage navodno upucale i ubile, javila je Al Jazeera.

Čini se da je i Jerusalem Post potvrdio sukobe, izvještavajući da su "IDF i palestinski teroristi preko noći razmijenili vatru u izbjegličkom kampu Jenin".

Dopisnik Al Jazeere javio je da su porodice u stambenoj zgradi u Jeninu bile prisiljene da napuste svoje domove od strane izraelskih snaga, te da je prekinuta struja. Palestinski mediji, kao što je WAFA, navode da je oko 100 vojnih vozila i najmanje jedan buldožer ušlo u grad, a izraelski dron je izveo zračni napad. IDF nije komentarisao operaciju.

7:35

Izraelska avijacija tvrdi da je napala oko 600 ciljeva u posljednjem danu.

To uključujuće "područje Univerziteta Al-Azhar" s kojeg tvrde da je upućen protutenkovski projektil. Također je navedeno da su ciljana "skladišta oružja, skloništa i skupine operativaca Hamasa te protutenkovske pozicije."

Univerzitet Al-Azhar je javni univerzitet u blizini centra Gaze.

6:30

Palestinci na sjeveru Gaze prijavljuju povećan broj zračnih i artiljerijskih udara rano ujutro u ponedjeljak, prema izvješću agencije Reuters.

Izraelski zračni udari pogodili su područja blizu bolnica Shifa i Al-Quds u Gazi, a palestinski borci sukobili su se s izraelskim snagama na granici istočno od grada Khan Younisa, na jugu enklave, izvijestila je agencija, pozivajući se na palestinske medije.

Reuters napominje da nije bilo komentara od strane Hamasa ili izraelske vojske u vezi borbi u ponedjeljak i da agencija nije mogla potvrditi izvješća.

Međutim, izvješća dolaze nekoliko sati nakon što je Izrael objavio slike bojnih tenkova na zapadnoj obali Gaze, signalizirajući potencijalni pokušaj da okruže glavni grad Gaze, dva dana nakon što je izraelska vlada naredila proširenje kopnenih incidenata duž svoje istočne granice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije