Pripremite se za najhladnije godišnje doba: Koje su najbolje zimske gume

Radiosarajevo.ba
Kako se približava obaveza posjedovanja zimske opreme, sve više je ispitivanja guma za najhladnije godišnje doba.

Jedan od najmjerodavnijih je test njemačkog magazina Auto Zeitung u suradnji s njemačkim Udruženjem za tehnički nadzor GTÜ.

Na testu Auto Zeitunga i GTÜ-a ispitano je 13 zimskih guma u dimenziji 205/55 R16 koje su uglavnom montiraju na kompaktne modele tzv. Golf-klase. 

Na snijegu, mokroj i suhoj cesti obavljeno je oko 2.000 testnih kilometara s VW Golfom 1.4 TSI obuvenim u zimske gume. Na svakoj od tri testne podloge (snijeg, mokra cesta, suha cesta) u igri je bilo po 150 poena, a zbirom bodova utvrđen je poredak i "preporučljivost" guma.

Uz nekoliko izuzetaka može se reći da su gume renomiranih proizvođača u potpunosti ispunile očekivanja i zauzela mjesta u gornjoj polovini tabele, uz ocjenu "posebno preporučljive".

Pobjednik testa je novi Continental Winter Contact TS 860 koji je osvojio najviše bodova zahvaljujući izuzetno dobrom prianjanju i visokim sigurnosnim rezervama na snijegu i mokrim cestama. Čak i na suhoj cesti "Conti" briljira s najnižim otporom kotrljanja od svih testiranih guma, što znači da osigurava najnižu potrošnju goriva.

Pomalo iznenađujuće na drugom mjestu je završio Nokian WR D4 koji se sigurno i efikasno kotrlja u svim uvjetima. Na trećem mjestu je novi Pirelli Cinturato Winter koji je odličan na snijegu i mokrom, no pomalo zaostaje po suhom, naviše zbog visokog otpora kotrljanju.

Goodyear UltraGrip 9 i Michelin Alpin 5 dijele četvrto mjesto, nemaju ozbiljnih slabosti, dok listu "posebno preporučljivih" guma zaključuju Dunlop WinterSport 5 i Hankook Winter i*cept RS2.

Nažalost, na tržištu su dostupne i jeftine azijske zimske gume, pri čemu stručnjaci GTÜ-a upozoravaju na kineske proizvode. Tako je kineska guma Westlake SW 618 dobila ocjenu "nije preporučljiva" zbog dugog kočionog puta na mokroj cesti i slabe otpornosti na akvaplaning.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak