Škoda najavila novi SUV: Karoq je nasljednik Yetija

J. M.
Po scenariju isprobanom na primjeru Kodiaqa, Škoda je počela promociju još jednog SUV modela.

Javnosti su prvi put predstavljene slike maskiranog kompaktnog SUV uz otkrivanje tehničkih detalja i imena modela. Budući kompaktni Škodin SUV, nasljednik Yetija, zvat će se Kodiaq.

Automobil mjeri 4382 milimetra u dužinu, 1841 mm u širinu i 1605 mm u visinu, uz međuosovinski razmak od 2638 mm (2630 mm na verzijama s pogonom 4x4).

Tradicionalno za Škodu, prtljažnik je premašuje standarde klase: U osnovnoj konfiguraciji imat će zapreminu od 521 litar, odnosno 1630 litara uz preklopljene zadnje naslone.

Opcioni VarioFlex sistem pomjeranja zadnje klupe po dužini prilagođava prostor za koljena ali i zapreminu prtljažnika od 479 do 588 litara. To nije sve: Potpunim izvlačenjem zadnje klupe Karoq se pretvara u mini-transporter maksimalne zapremine tovarnog prostora 1810 litara.

U ponudi motora naći će se pet modernih agregata s turbo punjenjem i direktnim ubrizgavanjem, svi opremljeni start-stop i sistemom za rekuperaciju kočione energije. 

Baznu verziju pokretat će 3-cilindrični turbobenzinac 1.0 TSI (115 KS) koji će trošiti 5,3 litra goriva na 100 km. U Škodi najveće nade polažu u novi 1.5 TSI (150 KS) s mogućnošću isključenja dva cilindra, motor koji je na velika vrata uveden u obnovljeni Volkswagen Golf.

U paleti dizelaša naći će se 1.6 TDI (115 KS) te 2.0 TDI u verzijama s 150 ili 190 KS. Najjača verzija imat će serijski pogon na sva četiri točka i 7-stepeni DSG mjenjač s dvostrukim kvačilom.

Zvanična premijera Karoqa desit će se 18. maja u Stockholmu, dok se dolazak na tržište očekuje u drugoj polovini godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak