Najpopularniji Ford se vraća opet u prodaju: Poznato kada

1
Radiosarajevo.ba
Najpopularniji Ford se vraća opet u prodaju: Poznato kada

Bogata historija Ford Fieste završila je u julu 2023. godine proizvodnjom posljednjeg modela zadnje generacije nakon čega je jedan od najuspješnijih Fordova u historiji ukinut.

Sada se čini da to nije bilo "zbogom", već samo "doviđenja" jer Fiesta bi se uskoro mogla vratiti.

Kako prenosi Autocar, američka firma planira nekoliko manjih modela od 2026. godine, a svi se temelje na novoj električnoj platformi.

BiH polako ulazi u novi toplinski val. Evo kad počinje i gdje se očekuju 42 stepena

Razvoj nove arhitekture povjeren je Alanu Clarkeu, bivšem inženjeru Tesle. Platforma je namijenjena proizvodnji kompaktnih i gradskih modela koji bi bili pozicionirani ispod električnog Explorera i Caprija.

Prema Marinu Gjaji, glavnom operativnom direktoru Fordovog električnog odjela "Model e", prvi automobil temeljen na novoj platformi pojavit će se na tržištu između kraja 2026. godine i početka 2027. godine, debitirajući najprije u Sjedinjenim Državama prije nego što će se prodavati i u Europi.

Ovo bi zapravo trebao biti nasljednik Pume, dok se o ostalim proizvodima zasad može samo nagađati.

Ford GT prošao put 'od prosjaka do bogataša': Bilo je i miševa u njemu, a pogledajte ga sada

Međutim, Gjaja je uvjeren da će električni automobili "s vremenom biti sve manji", zbog čega se svakako može zamisliti prava porodica malih električnih Fordova i povratak Fieste.

Resursi koje Ford posvećuje ovoj platformi doista su značajni. Prema nedavnom izvješću američke web stranice TechCrunch, tim koji radi na arhitekturi sastoji se od oko 300 ljudi. To uključuje inženjere koji su u Ford prešli iz Tesle, Riviana i Applea, pa čak i stručnjake za aerodinamiku iz Formule 1.

Što se tiče pogonskog sastava, Gjaja objašnjava da će nova arhitektura vjerovatno koristiti jeftinu tehnologiju baterija litij-željezo-fosfat (LFP), koja postaje sve češća u električnim vozilima. Osim toga, naglasio je da će oblici ovih budućih Fordovih modela biti "nekonvencionalni i "drugačiji" u svojim segmentima, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak