Ovi automobili se više neće proizvoditi od sljedeće godine

1
Radiosarajevo.ba
Ovi automobili se više neće proizvoditi od sljedeće godine
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Elektrifikacija i prirodni proces starenja značit će ove godine kraj za mnoge legendarne automobile. I dok neki od njih dobivaju izravne nasljednike s benzinskim motorom, druge od njih bi u budućnosti trebale zamijeniti električne verzije koje će sigurno biti mnogo snažnije, ali nije sigurno hoće li biti i podjednako zabavne. U nastavku donosimo pregled svih legenda koje nas napuštaju ove godine.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Iako nikada nije bila neki prodajni hit, ova verzija Giulije instantno je stekla kultni status svojim 2,9-litrenim V6 motorom koji je izveden iz Ferrarijevog. U svojoj posljednjoj nadogradnji ovaj motor razvija 520 KS čineći Giuliju dostojnim konkurentom njemačkim premium rivalima. Sportska Giulia neće imati izravnog nasljednika ali bi se oznaka djeteline s četiri lista mogla vratiti kroz nekoliko godina u električnom ili hibridnom automobilu.

Alfa Romeo

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

S istim motorom kao i Giulia, Stelvio Quadrifoglio je jedan od najuzbudljivijih, najzabavnijih i najbržih SUV-ova na tržištu. Kao i kod Giulije moguće je da će za nekoliko godina dobiti svojevrsnog nasljednika na struju ili hibridni pogon.

Haos na aerodromu u Antaliji: Izraelski avion prinudno sletio, Turci mu odbili nasuti gorivo

Haos na aerodromu u Antaliji: Izraelski avion prinudno sletio, Turci mu odbili nasuti gorivo

Alfa Romeo

Bugatti Chiron

Dolazak novog Tourbillona označava kraj za jedinstveni Chiron. Hiperautomobil je imao izuzetno uspješnu osmogodišnju karijeru, iznjedrivši desetke izvedbi i svjetski rekord najveće brzine od 490 km/h. Iako je Tourbillon fascinantan i brži hibridni automobil, sigurni smo da će mnogima nedostajati sirovi Chiron s W16 motorom.

Bugatti

Chevrolet Camaro

Posljednji model legendarnog muscle cara koji se prodavao i u Europi je proizveden u decembru 2023. godine, ali preostali primjerci su još uvijek službeno u prodaji. Iduće godine je kraj karijere za američku ikonu, bez izravnog nasljednika.

Chevrolet

Jaguar F-Type

Posljednji Jaguar F-Type je prije nekoliko dana sišao s proizvodne trake odajući počast E-Typeu Giola Green i Windsor kožom. F-Type je preživio 10 godina, no iduću neće doživjeti jer Jaguar prelazi na potpuno električni pogon.

Jaguar
Foto: Printscreen: Jaguar

Maserati Ghibli

Nakon 11 godina na tržištu, aktuelna generacija Maserati Ghiblija bit će ukinuta do kraja ove godine. Kako se Maserati sve više kreće prema elektrifikaciji, Ghibli bi mogao ponovo oživljen u budućnosti, možda s električnim ili hibridnim pogonskim sklopom.

Maserati

Nissan GT-R

Nakon čak 17 godina odbrojani su dani i za legendarnu Godzillu koja je redefinirala svijet sportskih automobila nudeći dotada neslučene performanse za relativno malo novca. R34 GT-R je debitirao 2007. godine, a od 2022. godine se više ne nudi u Europi. Do sada je preživio u SAD-u i Japanu, no 2025. godinu, više neće "vidjeti". Nasljednik će biti na struju.

Nissan

Porsche 718 Boxster i Cayman

Ovi modeli su uvjetno na popisu jer nestaje samo u Europi i to iz naizgled bizarnog razloga - 718 ne zadovoljava nove EU propise o kibernetičkoj sigurnosti. Nastavit će se prodavati u SAD-u i na nekim drugim tržištima, ali ne dugo. Kroz koju godinu bi trebali stići nasljednici koji će imati pogon isključivo na struju, piše Jutarnji List.

Porsche
Radiosarajevo.ba: Porsche

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije