Znate li kako trebate reagovati kada se uključi žuto svjetlo na semaforu?

2
Radiosarajevo.ba
Znate li kako trebate reagovati kada se uključi žuto svjetlo na semaforu?

Najviše je vozača zbunjeno žutim svjetlom na semaforu. Kada se uključi, nakon zelenog, to od vozača u blizini semafora zahtijeva brze odluke.

Kada se približavate raskršću na kojem se upravlja saobraćajnim semaforima zeleno svjetlo znači – slobodan prolazak, a crveno svjetlo zabranu prolaska. Ali šta o žutom svjetlu na semaforu kaže Zakon o sigurnosti saobraćaja na cestama.

Upaljeno samostalno žuto svjetlo znači da vozilo ne smije prijeći crtu zaustavljanja niti smije ući u raskrsnicu, ako se u trenutku kad se žuto svjetlo pojavi, nalazi na takvoj udaljenosti od saobraćajnog svjetla da se može na siguran način zaustaviti.

Veliki uspjeh: Sarajka Džana Katana nagrađena za revolucionarni naučni rad

Dakle, prioritet je sigurno zaustavljanje. Ali ako je žuto svjetlo uključeno u isto vrijeme s crvenim svjetlom to znači da će se uskoro promijeniti svjetla, te da će se upaliti zeleno.

Ali zapamtite, upozorava HAK na pravilo koje važi za Hrvatsku, ali i sve zemlje Europske unije i Balkana, to ne znači da zabrana prolaska koju označava crveno svjetlo prestaje vrijediti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak