Znak koji zbunjuje mnoge vozače u BiH: Kada naiđete na njega, ovo morate obavezno da uradite

1
Radiosarajevo.ba

Većina raskrsnica u Srbiji regulisana je vertikalnom svjetlosnom signalizacijom (semaforom), saobraćajnim znacima i horizontalnom signalizacijom (oznake na cesti).

Međutim, mnogi vozači koji su učesnici u saobraćaju, imaju problem kada naiđu na znak koji označava ustupanje prvenstva prolaza.

Vozači su dužni da na raskrsnicama, bez semafora, postupaju po značenju saobraćajnih znakova. Ako naiđu na znak "STOP", u obavezi su da se zaustave ispred zaustavne linije. Kada naiđu na crveni obrnuti trougao, to onda znači da nailazite na put sa prvenstvom prolaza.
U obavezi ste, kada naiđete na ovaj saobraćajni znak, da propustite sva vozila koja se kreću putem na koji vi želite da stupite. Ovaj znak se razlikuje od znaka "STOP" po mjestu postavljanja.

Manekenka poslije 30 godina progovorila o zlostavljanju koje je doživjela i trudnoći

Saobraćajni znak "ustupanje prvenstva prolaza" postavlja se na sporedni put ako je raskrsnica pregledna. Kroz ovakvu raskrsnicu može se proći bez zaustavljanja ako nema vozila po putu sa prvenstvom prolaza i pješaka koje po propisima treba propustiti.

Saobraćajni znak "obavezno zaustavljanje“ (STOP) postavlja se na nepreglednim i "opasnim" raskrsnicama, Ovde je obavezno zaustavljanje ispred raskrsnice da bi vozač mogao da se uvjeri da sigurno može da prođe kroz raskrsnicu, piše Mondo.

Foto: Dreamstime: Prvenstvo prolaza

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak