Zašto su važne dimenzije točkova na automobilima i koje odabrati?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto su važne dimenzije točkova na automobilima i koje odabrati?

Gume vašeg limenog ljubimca, između ostaloga, uvjetuju prianjanje vozila uz cestu, a neki ističu i direktnu povezanost s potrošnjom goriva. Pitate se kako dimenzije gume, odnosno naplatka te na kraju kotača utječu na sigurnost i performanse?

Jedna od stavki koja igra veliku ulogu prilikom kupovine novog automobila jeste pitanje veličine točka. Osim što će njegova veličina i izgled utjecati na ukupnu atraktivnost automobila ona izravno korelira i performanse koje utječu na vožnju. Ono što je skoro svim vozačima poznato jeste kako različite veličine točka utječu na vožnju.

Naime, točkovi veličine 17 inča dokazano su najbolji za vožnju po mokroj cesti dok su oni veličine 19 inča idealni za vožnju po suhom. Međutim, tu nije kraj. Mnogi vozači znaju kako gume uvelike utječu na stvaranje buke u kabini tokom vožnje.

Igra mačke i miša: Đoković u teniskom klasiku razbio Nadala

Dokazano je kako oni veličine 18 inča proizvode najmanje buke i to za decibel manje u odnosu na one veličine 19 inča. 

Kako podesiti klimu u automobilu tokom ljetnih dana? Mnogi to rade pogrešno, a može biti opasno

Postavlja se pitanje koju veličinu točka izabrati na kraju? Iako se većina vozača prilikom kupovine novog automobila gotovo da ne zamara ovim pitanjem, postoji nekoliko savjeta koji mogu poslužiti kao smjernice. Naprimjer, veličina felge podrazumijeva koliko novca će vozač morati izdvojiti za kupovinu nove gume. U pravilu, veća felga znači i skuplju gumu, a što može biti i presudan faktor u budućnosti kod kupaca s nešto plićim džepom, piše Automobil.hr.

Međutim, cijena guma nije jedina stvar koja se mora uzeti u obzir. Iako faktor brzine i nije toliko važan za svakodnevnu vožnju i vozač gotovo da i neće osjetiti razliku između ubrzanja s gumama veličine 19 i 17 inča, s porastom veličine raste i vrijeme ubrzanja (op.a misli se na ubrzanje do 100 km/h). Kad smo već kod ubrzanja veličina guma uvelike utječe i na performanse prilikom zaustavljanja. Tako je primjerice za zaustavni put (od 100 km/h do potpunog zaustavljanja) guma veličine 19 inča za jedan metar manji u odnosu na kotače veličine 17 inča.

Ono što je još zanimljivo i što definitivno treba spomenuti je korelacija između veličine guma i potrošnje goriva. Naravno, ovdje se ne uzima u obzir različite verzije tzv. energetski štedljivih guma koje nude različiti proizvođači već se promatra čitava veličina guma. Primjerice, gume veličine 17 inča će, naravno ako vozač obrati pažnju na stil vožnje, znatno smanjiti potrošnju u odnosu na gume veličine 19 inča.

Snažan rast: Iz ove države Njemačka uvozi ubjedljivo najviše e-vozila

Što na kraju odabrati ako se uzmu u obzir najpopularnije veličine gume od 17, 18 i 19 inča? Iako odabir veličine gume uvelike ovisi o samoj preferenciji vozača, odnosno o cestama po kojima se vozi, optimalni izbor bi bila guma veličine, pogađate, 18 inča. Zašto?

Iz vrlo jednostavnog razloga. Cijenom nešto većom od onog 17 inča utjecat će na ukupnu atraktivnost automobila, a njegove performanse neće se previše razlikovati od onih koje razvijaju za inč veći, odnosno manje gume. Nadalje, cijena samih guma, odnosno felga razlikuje se tek u nekoliko desetaka eura. Međutim, ako se u obzir uzmu i druge veličine tj. 16 i 15 inča, izbor uvelike ovisi o vrsti automobila, odnosno segmentu. Ono što se preporučuje je odabir optimalne veličine jer se s optimalnim nikad ne može pogriješiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak