Snažan rast: Iz ove države Njemačka uvozi ubjedljivo najviše e-vozila

0
Radiosarajevo.ba
Snažan rast: Iz ove države Njemačka uvozi ubjedljivo najviše e-vozila
Foto: Lars Penning/dpa / Europska komisija je prošle sedmice upozorila da razmatra uvođenje kaznenih carina na kineska e-vozila

Kineski udio u uvozu isključivo električnih vozila u Njemačku porastao je na 40,9 posto u prva četiri mjeseca ove godine, iako im je ukupan broj opao za 15,7 posto, izvjestio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

Europska komisija je prošle sedmice upozorila da razmatra uvođenje kaznenih carina na kineska e-vozila. To može da ugrozi njemačke proizvođače automobila s pogonima u Kini, kao i njihov izvoz, piše dpa.

Uvoz kineskih e-vozila snažno raste, rekli su statističari. Ukupno 29 posto od 447.200 e-automobila uvezenih u Nemačku 2023. je došlo iz Kine. Sljedeća je bila Južna Koreja sa 9,9 posto, odnosno 44.200 vozila, a zatim Češka sa 9,3 posto i 41.600 automobila.

U Sarajevu održana sjednica Predsjedništva BiH: Usvojeno nekoliko odluka

U Sarajevu održana sjednica Predsjedništva BiH: Usvojeno nekoliko odluka

U 2022. Kina je imala udio od 12 posto, a u 2020. 7,7 posto.

Europska komisija od jeseni preispituje uvoz kineskih električnih automobila zbog tamošnjih državnih subvencija koje narušavaju međunarodnu konkurenciju.

Kineski električni automobili su oko 20 posto jeftiniji od modela iz Europske unije, naveli su u Bruxellesu. Razlika se pripisuje državnim subvencijama.

Konačne odluke o kaznenim carinama još nema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije