Napravio je jedinu drvenu repliku legendarnog Forda na svijetu

Fena
Slovenski stolar Marko Kveder izradio je drvenu repliku legendarnog Forda T, jedinu takvu u svijetu, prema nacrtima originalnog vozila iz 1919. godine, koje je kupio u SAD-u.

Automobil je u voznom stanju iako još nije registriran, navode slovenski mediji. Vješti i svestrani drvodjelac iz sela Rafolč pri Lukovici svojim je podvigom želio među ostalim pokazati sposobnosti i ideje slovenskih obrtnika, a od ideje do realizacije trebalo mu je po vlastitim riječima više od 4 godine. Svi drveni dijelovi na vozilu su iz domaćeg materijala iz slovenskih šuma.

"Kad nešto zamislim, onda do i ostvarim do kraja", pohvalio se je u jednom od razgovora za medije, navevši da bi bio spreman u manjim količinama raditi drvene replike starih automobila za tržište ako za to bude zanimanja među ljubiteljima oldtimera.

Skupljanje potrebnog materijala, izrada kalupa i rezbarenje svih dijelova Fordove replike trajalo je 4 godine, a montaža i dovršenje šest mjeseci, a od drveta je oko 70 posto vozila.

Dio kabine je napravljen od masivnog drveta, armaturna ploča od orahovine, dok su kovinski dijelovi samo karoserija, motor i poklopac motora. Pri nabavi i ugradnji motora i metalnih dijelova drvodjelcu su pomagali lokalni kovač i jedan automehaničar.

Kveder kaže da je automobil napravio za sebe, ali bi kupca ako bi se na to odlučio tražio u inozemstvu jer u Sloveniji ne vidi pravog interesa.

Nakon dobivanja homologizacije i potvrde da auto koji je već iskušan na pokusnom poligonu može na cestu vozilo bi moglo dostići brzinu od 60-ak kilometara na sat, dok ponosni vlasnik o cijeni koju bi mogao postići ne želi ni govoriti.

Prema reportaži Slovenske televizije, o slovenskoj drvenoj replici njihova povijesnog modela koji je Ameriku postavio na četiri kotača obaviješteni su i u Fordu i vrlo su zadovoljni Kvederovim poslom.

On sada, kako navode mediji, sličan model Fordova kabrioleta namjerava napraviti za svog brata, a ako bi se posvetio izradi drvenih oldtimera za tržište mogao bi isporučiti najviše 4 komada na godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak