Na Festivalu brzine prvi put će se utrkivati autonomni bolid

Radiosarajevo.ba
Na Festivalu brzine prvi put će se utrkivati autonomni bolid
Ovogodišnji Goodwood festival of speed, održat će se na jugu Engleske od 12. do 15. jula, i to 25. put.

Srebreni jubilej bit će obilježen sa brojnim sadržajima, a jedna od njih je i da će na hillclimb utrci u sklopu festivala po prvi put sudjelovati i jedan autonomni automobil.

Stazu nešto kraću od dva kilometra prvi će autonomno prijeći trkači bolid Roboracer EV, osmiljen za utrkivanje u klasi autonomnih formula Roborace. Ovakvi su bolidi već pokazali kako bez ljudskog pilota ili nadzora može donekle parirati ljudskim vozačima, iako ne u potpunosti. Ova će utrka zasigurno za ovu vrstu bolida predstavljati najveći izazov do sada.

Osim krivudave staze problem bi mogle predstavljati i neravnine na asfaltu, kao činjenice da je sa ove ceste vrlo lahko skliznuti u travu ili u stijene koje čine sigurnosne barijer. Robocar EV je na ove izazove spreman odgovoriti svojim naprednim senzorima, radarima i tehnologijom autonomne vožnje, te sa 724 konjske snage raspoređene u četiri elektromotora.

Za one koji žele ovaj spektakl gledati putem interneta, organizatori su osigurali i prijenos uživo koji će biti dostupan na Youtube - u.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak