Skoplje: Promovirani novi automobili na električni pogon (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Skoplje: Promovirani novi automobili na električni pogon (FOTO)
/ Skoplje: Promovirani novi automobili na električni pogon, FOTO: Anadolu Agency

Gradonačelnik Skoplja, Koce Trajanovski i direktor Javnog preduzeća Gradski parking Borče Jakimovski, danas su promovirali nove automobile na električni pogon i personalne transportere za iznajmljivanje, javlja Anadolu Agency.

"Riječ je o sedam novih elektromobila i pet novih elektrotrotineta koji će biti stavljeni na raspolaganje građanima i služit će za turističko razgledavanje znamenitosti grada. Iznajmljivanje ovih automobila vršiće se na punktu gradskog parkinga na trgu Makedonija, gdje će se iznajmljivanje elektromobila vršiti po cijeni od 50 denara (0,80 eura) za kartu, dok će cijena karte za iznajmljivanje elektrotrotineta biti 100 denara (1,60 eura) za sat vremena" , kazao je skopski gradonačelnik Trajanovski promovirajući nove elektroautomobile i personalne transportere za iznajmljivanje.

Novi automobili imaju retro izgled i isti imaju četiri mjesta za sjedenje, a sa jednim punjenjem baterije mogu proći od 50 do 70 kilometara.

"Elektromobili i elektrotrotineti su spremni i odmah ih mogu koristiti strani posjetitelji", izjavio je direktor Javnog preduzeća Gradski park, Borče Jakimovski.

Pored novih elektrovozila, svim posjetiteljima za turističko razgledavanje grada na raspolaganju su i dodatnih pet elektromobila i deset elektrobicikala koje je Grad Skoplje nabavio prošle godine.

Ove godine Grad Skoplje je nabavio pet elektroskutera za potrebe administracije, čime je postao prva lokalna samouprava u zemlji koja je nabavila ovakav tip vozila.

Ovim je napravljen prvi korak ka elektromobilnosti u Skoplju sa primjenom novih tehnologija, kretanju sa nula emisija štetnih gasova, čistijoj i zdravijoj životnoj sredini i smanjenju troškova za održavanje. Za potrebe vlasnika elektromobila, na teritorij grada Skoplja u funkciji su dvije stanice za punjenje električnih vozila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije