Naša stranka podržava odluku suda u Strazburu

Radiosarajevo.ba
Naša stranka podržava odluku suda u Strazburu

Naša stranka pozdravlja presudu Suda za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Derve Sejdića i Jakova Fincija. Presuda je u ovom slučaju potvrdila diskriminaciju Roma i Jevreja, što se odnosi i na ostale nacionalne manjine.

Ustav BiH i Izborni zakon sadrže diskriminirajuće odredbe koje ugrožavaju politička i građanska prava pojedinih kategorija stanovništva. Aktuelna vlast nije iskazala volju da diskriminaciju otkloni. Sad je na to obavezuje presuda iz Strazbura. I ovaj slučaj potvrđuje karakter vlasti u BiH – ona producira i održava diskiminaciju i pokazuje potpuno odsustvo autonomne akcije. I najmanji progres je moguć tek intervencijom izvana.

Iako očekivana, ova presuda ima kapitalni značaj za neke temeljne problema bh društva:
- ona rehabilitira prava manjina, ali i građanina kao izvornog nosioca suvereniteta koji mu je otuđen,
- upozorava da je nužno da BiH, kao članica Vijeća Evrope, poštuje standarde Evropske konvencije o ljudskim pravima, te da ne može biti izolirani otok neslobode građana,
- pokazuje da se pojedinac može izboriti protiv nepravednog sistema, ako je svjestan svojih prava i ako je uporan,
- presuda označava u kom smjeru bi trebalo da idu promjene ustava BiH.

Ovaj slučaj podsjeća da demokratija zasniva na poštivanju ljudskih prava, prije svega, individualnih. Apsolutizacija kolektivnih prava znači nametnute okove neslobode građana i carstvo moći politike.

Naša stranka insistira na političkoj dimenziji ljudskih prava i nužnosti (re)afirmacije suvereniteta građanina kao elementarnog uslova za rješenje krize i izgradnju demokratskog i efikasnog društva.
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije