Zbog straha od antraksa na istoku Bugarske zatvorena 23 restorana

Radiosarajevo.ba
Zbog straha od antraksa na istoku Bugarske zatvorena 23 restorana

Najmanje 23 restorana u istočnom bugarskom gradu Varne su zatvorena zbog sumnje da su koristili meso krava iz jednog sela u kojem je nedavno jedna osoba umrla od posljedica trovanja mesom zaraženim bakterijom antraksa, javlja Anadolu Agency (AA). Bugarsko Ministarstvo zdravstva je formiralo krizni štab o ovom slučaju koji je zadužen za provedbu mjera za sprječavanje širenja antraksa.

Pošto je Varne jedna od najposjećenijih turističkih destinacija na bugarskoj obali Crnog mora, naređeno je zatvaranje 23 restorana koji su nabavljali meso u selu u kojem je dijagnosticirana bakterija antraksa. Do sada su privedene četiri osobe koje se povezuju sa ovim slučajem, a 26 ljudi se nalazi u karantini zbog sumnje da su konzumirali zatrovano meso.

Guverner istočne bugarske regije Stojan Pasev je kazao da nadležne laboratorije vrše analizu uzetih uzoraka iz zatvorenih restorana i da će rezultati analize biti poznati u naredna dva dana.

Ministarstvo zdravstva Bugarske je na internet stranici objavilo imena zatvorenih restorana i pozivaju sve građane i turiste koji su u proteklim danima posjećivali iste da urade ljekarske preglede.

„Nema potrebe za panikom. Rizik od širenja bolesti je izuzetno mali, ali mi svakako provodimo preventivne mjere“, poručio je načelnik Varne, Ivan Portnih.

Jedna 53-godišnja osoba je umrla od posljedica trovanja mesom sa antraksom. Riječ je o vlasniku koji je 7. jula zaklao kravu koja je krvarila na usta, a nije pozvao veterinara. Manji dio mesa zaražene krave je pojela porodica, a ostatak su prodali jednom lokalnom mesnom lancu koji snabdijeva restorane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije