Zakonska regulativa o prelasku granice za maloljetnike

Radiosarajevo.ba
Zakonska regulativa o prelasku granice za maloljetnike
Maloljetni državljanin BiH, koji putuje u inozemstvo, mora posjedovati važeću putnu ispravu, ličnu kartu (ukoliko su te osobe starije od 15 godina) ili drugi dokument izdat na temelju međunarodnog ugovora, saopćeno je iz Granične policije BiH, povodom povećanog interesa javnosti o informacijama o prelasku državne granice maloljetnih osoba.

Pojašnjavajući važeću zakonsku regulativu, u GPBiH navode da osobe mlađe od 15 godina mogu putovati u inozemstvo s važećom putnom ispravom, samo u pratnji jednog ili oba roditelja, zakonskog zastupnika ili staratelja, a ukoliko putuje u pratnji druge osobe mora imati i ovjerenu saglasnost oba roditelja ili zakonskog zastupnika ili staratelja.

Stranac mlađi od 18 godina, odnosno maloljetnik koji ima ličnu putnu ispravu može prelaziti bh. granicu u pratnji jednog ili oba roditelja, zakonskog zastupnika ili staratelja, odnosno u pratnji osobe koja je opunomoćena pratiti ga uz potpisanu i ovjerenu punomoć roditelja, zakonskog zastupnika ili staratelja.

Maloljetnik koji putuje bez pratnje, mora imati ovjerenu saglasnost roditelja, zakonskog zastupnika ili staratelja, saopćeno je iz GPBiH.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije