Wolfgang Petritsch: BiH se još uvijek nalazi u postkonfliktnoj situaciji

Radiosarajevo.ba
Wolfgang Petritsch: BiH se još uvijek nalazi u postkonfliktnoj situaciji
Bivši visoki predstavnik u BiH, austrijski diplomata Wolfgang Petritsch izjavio je u Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru da se BiH još uvijek nalazi u postkonfliktnoj situaciji i da je ista pitanja muče i gotovo 15 godina nakon rata.

"Pozvao bih političare da napokon urade ono što je i bit moderne politike, a to je rad za narod, za građane cijele zemlje", rekao je bivši visoki predstavnik. Petritsch je kazao da je posljednjih godina vidio i u SAD i u Evropi "dramatičan pad podrške za mirovni projekat u BiH", te da se stoga "trebamo zajedno pobrinuti da se projekat Dejton razvije na način da se pokrenemo iz postkonfliktne situacije, u kojoj je BiH još uvijek na mnogo načina".

Istakao je da u Mostaru ima mnogo obnovljenih zgrada, dosta napretka, “ali u isto vrijeme još uvijek mnogo zgrada u ruševinama, što je jak podsjetnik da posao ovdje nije završen". Na pitanje da li je u vrijeme svog mandata u BiH imao više podrške međunarodne zajednice, nego što je sada ima Valentin Inzko, Petritsch je kazao da je uvijek teško dobiti podršku međunarodne zajednice.

"Međunarodna zajednica je rijetko zajednica. Ponekad mislim da je međunarodna zajednica u stvari kao Bosna i Hercegovina. U moje vrijeme, nisam uvijek imao svu podršku, koja je bila potrebna, ali i pored toga sam pokušavao iznaći najbolje riješenje, ne za međunarodnu zajednicu, nego za BiH", kazao je on.

ftv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije