VB: Šest oficira policije optuženo za korištenje tehnike simuliranja utapanjem

Radiosarajevo.ba
VB: Šest oficira policije optuženo za korištenje tehnike simuliranja utapanjem
Šest oficira britanske policije optuženo je da su koristili tehniku simuliranja utapanjem nad osumnjičenicima, metoda ispitivanja koju je američki predsjednik Barack Obama osudio, poistovjećujući je sa činom mučenja, izvještava u srijedu britanska štampa.

Prema Daily Mailu, policajci su koristilu tehniku "waterboarding" (utapanje) u nekoliko navrata prošle godine nad četiri osumnjičene osobe tokom operacija borbe protiv droge. The Times govori o istim optužbama i protiv pripadnika snaga reda, prenosi AFP.

Glasnogovornik policije odbio je da potvrdi ove informacije, rekavši da su "vrlo ozbiljne tvrdnje" u tom smislu izrečene protiv šest policijskih oficira nakon operacije borbe protiv trgovine drogom, pokrenute u sjevernoj četvrti Londona Enfield 4. novembra 2008.

-Oficiri su suspendirani s posla početkom godine, dodao je glasnogovornik londonske policije.

- Postoje ozbiljne tvrdnje koje izazivaju pravu zabrinutost. Britanska policija neće tolerirati takvo ponašanje koje prevazilazi uobičajene norme, saopćila je policija.

U saopćenju se navodi da su sve tvrdnje vezane za takvo ponašanje ozbiljno razmatrane, kako to i pokazuje ovaj slučaj, a ukoliko se one dokažu bit će poduzete najenergičnije mjere.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije