Ukrajina: Meteorologinja izazvala političku buru

Radiosarajevo.ba
Ukrajina: Meteorologinja izazvala političku buru

Ukrajinska državna radio-televizija suspendovala je emitovanje vremenske prognoze uživo, nakon što je jedna meteorologinja u programu prokomentarisala nesigurnu političku klimu u zemlji.

Šefica nacionalne meteorološke službe Ljudmila Savčenko govorila je na državnom radiju o ljepoti proljeća, a potom je prokomentarisala "nered, bezakonje i nepravdu" u Ukrajini.

Vremenske prognoze ubuduće će biti snimane unaprijed i uređivane prije emitovanja, prenosi BBC.

"Ne možete ostati ravnodušni prema ljepoti, koja je potpuna sa delikatnim mirisima jorgovana i zumbula po dolinama, sa melodičnim pjesmama ptica. Ponekad kao da priroda nadoknađuje nered, bezakonje i nepravdu u našoj zemlji", rekla je Savčenkova.

Savčenkova je izjavila za list "Ukrajinska pravda" da je dobro svjesna posljedica svojih komentara i da zna da nikada više neće moći da govori u programu.

Ovo nije prvi put da su se ukrajinski mediji na ovakav način umiješali u politiku. Nacionalna televizija otpustila je 2004. godine osobu koja govori jezikom znakova, jer je gledaocima prenijela poruku da vlasti lažu.

Ukrajinska opozicija smatra da Savčenkova ne treba da bude suspendovana, niti otpuštena zbog svojih komentara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije