Timovi BH MAC-a u Brčkom: Mine i bombe oko kuća, čak i na smetljištima

Radiosarajevo.ba
Timovi BH MAC-a u Brčkom: Mine i bombe oko kuća, čak i na smetljištima

Timovi Centra za uklanjanje mina u BiH nalaze se u pripravnosti na području Brčkog kako bi, čim se voda povuče sa minskog polja koje je poplavljeno pucanjem nasipa u Krepšiću, djelovali na sprečavanju mogućih ljudskih žrtava, potvrdio je za Anadolu Agency Esad Aletić, šef Ureda BH MAC-a sa sjedištem u Brčkom.

Očekuju se veliki problemi na području Brčkog, jer se pod vodom nalazi minsko polje površine sedam kilometara kvadratnih. Imamo informacije da voda dijelom opada, i kada se povuče moramo djelovati prije nego što se stanovništvo vrati u okolna područja da bi se izbjegla moguća katastrofa. U srijedu nam dolaze dvije ekipe kao ispomoć iz inostranstva, koje će sa nama raditi na saniranju stanja“, naglasio je Aletić.

Velikih problema ima i na području Šamca gdje su svakodnevne dojave o pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava. Tako su u Šamačkoj mjesnoj zajednici Pisari pronađene tri ručne bombe koje su neutralizirane.

„Priče da je veliki broj ljudi nelegalno držao eksplozivna sredstva zaostala iz rata po svojim kućama sada izlaze na vidjelo. Sve učestalije su pojave NUS-a čak i na smetljištu i očito je da su neki u ovom momentu vidjeli pogodan trenutak da ih se riješe“, naglasio je Aletić.

No, najveći problemi, ipak, su prisutni duž korita rijeke Bosne, pa se primjerice dešava da se u Doboju dnevno evidentira i 50-tak dojava o prisustvu NUS-a, rekao je Aletić.

Šef Ureda BH MAC-a potvrdio je kako je predloženo da Brčko u petak bude domaćin drugog sastanaka Regionalnog stručnog tima koji čine predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, Centra za uklanjanje mina u BiH i Centra za razminiranje Republike Srbije.

„Iz srbijanskog MAC-a su naveli da su nasreću prije ovih dešavanja očišćena rizična područja na graničnom dijelu Srbije i Hrvatske prema BiH, odnosno tromeđi. No, problem realno postoji da se mine duž Save mogu pojaviti, iako je najugroženije područje rijeke Bosne“, naveo je Aletić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije