Znate li šta je mukormikoza: Opasna infekcija koja napada oporavljene od COVID-a

0
Radiosarajevo.ba
Znate li šta je mukormikoza: Opasna infekcija koja napada oporavljene od COVID-a
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Crna gljiva ili mukormikoza - upravo ovako se zove novi problem Indije. Ova infekcija pogađa, zamislite - pacijente koji su se oporavili od koronavirusa.

Mukormikoza je vrlo rijetka infekcija, a uzrokovana je izlaganjem 'mucor plijesni' koja se obično nalazi u tlu, biljkama, te propadajućem voću i povrću.

Može se nalaziti u u zemlji, zraku, pa i nosu zdravih ljudi.

Utječe na sinuse, mozak i pluća, a može biti i po život opasna za dijabetičarae ili osobe s ozbiljnim oslabljenim imunitetom, piše BBC.

Akshay Nair, doktor iz Indije koji se susretao sa ovom infekcijom u poslu, kaže da je  mukormikoza pokrenuta upotrebom steroida koji se uzimaju u okviru terapije protiv COVID-19. Tačnije, propisuje se za osobe s ozbiljnim ili kritičnim oblikom koronavirusa.

Steroidi smanjuju upalu u plućima za COVID-19 i čini se da pomažu u zaustavljanju neke štete - koja se može dogoditi kada imunološki sistem tijela prekomjerno krene u borbu protiv koronavirusa.

Ali, oni također smanjuju imunitet i povećavaju razinu šećera u krvi.

Vjeruje se da je upravo taj pad imuniteta okidač za slučajeve mukormikoze.

Pacijenti koji pate od gljivične infekcije obično imaju simptome začepljenja i krvarenja iz nosa - oticanje i bol u oku, obješenost kapaka i zamagljen te konačno, gubitak vida. Oko nosa mogu biti crne mrlje kože.

Liječnici kažu da većina njihovih pacijenata dolazi kasno, kad već gube vid, te liječnici moraju hirurški ukloniti oko kako bi zaustavili infekciju da dospije u mozak.

Jedini lijek koji pomaže u ovom slučaju je injekcija koja košta 48 dolara, i mora da se prima svaki dan osam nedjelja.

Jedini način da se spriječi infekcija je da se osigura da COVID pacijenti i tokom liječenja i tokom oporavka steroide dobijaju u pravoj dozi i u odgovarajućem vremenskom periodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije