Zlokobno upozorenje iz Bruxellesa: "Imamo dva rata u blizini, a pogledajte šta još prijeti"

2
Radiosarajevo.ba
Zlokobno upozorenje iz Bruxellesa: "Imamo dva rata u blizini, a pogledajte šta još prijeti"
Foto: EPA-EFE / Ratište u Ukrajini

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell poručio je u Bruxellesu da je Europa suočena s dva ‘brutalna rata‘ u blizini njezinih granica te da je prisutno ‘puno napetosti‘ koje vrlo lako mogu izmaknuti kontroli.

Govoreći na kraju Schumanovog foruma za odbranu i sigurnost upozorio je da bi neke od kriza koje je naveo mogle čak eskalirati u veliku globalnu konfrontaciju u trenutku kada je svijet postao multipolaran, a multilateralni sustav. koji bi trebao održavati mir, duboko je oslabljen.

"Mi, Europljani, suočavamo se s dva brutalna rata u blizini naših granica i s puno napetosti koje vrlo lako mogu izmaknuti kontroli - u Libiji, u Sahelu, na Zapadnom Balkanu, na Kavkazu, u Sudanu, na Rogu Afrike, na granicama Demokratske Republike Kongo, u Zaljevu, u Južnom kineskom moru, u Južnoj Aziji, prijete bande i narko-karteli u Latinskoj Americi i Srednjoj Americi. Birajte. Nažalost, ne mogu birati, moram se suočiti sa svima", poručio je Borrell.

Osman Lindov: Kamen temeljac za Koridor Vc položen 1997., godišnje otvaramo po 5 km, ovo nije uspjeh

Osman Lindov: Kamen temeljac za Koridor Vc položen 1997., godišnje otvaramo po 5 km, ovo nije uspjeh

On je dodao da bi čak i institucije, koje su srce sustava Ujedinjenih nacija, poput Međunarodnog suda pravde (ICJ), mogle biti oslabljene: "Ako se neće poštivati presude Međunarodnog suda, svijet će biti u još goroj situaciji. I sljedeći put se nećemo više pozivati ​​na Međunarodni sud pravde ako se njegova presuda ne provede – a nije se provela. Nije."

Dodao je, citira ga Jutarnji, da je vrlo važna geografija i da su ratovi koji su nam blizu važniji od onih koji se događaju daleko od nas. Upozorio je ipak da su svi sukobi međusobno povezani.

"Ugrožena su javna dobra, od cijena energije do slobode plovidbe", poručio je. "Vjerujte mi, želimo biti mirovna snaga u svijetu, sa svim našim ograničenjima, znajući da su ponekad naši interesi jači od ispunjavanja naših vrijednosti jer smo političke organizacije. Svako ima svoje interese."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije