Žestoke borbe na istoku Ukrajine: Ostvaren napredak blizu Bahmuta

0
Radiosarajevo.ba
Žestoke borbe na istoku Ukrajine: Ostvaren napredak blizu Bahmuta
Foto: Twitter / Bitke u Bahmutu

Ukrajina je objavila u petak da se vode žestoke borbe u istočnoj regiji Doneck, a glasnogovornik vojske rekao je da su ukrajinske snage napredovale u blizini razorenog grada Bahmuta.

"Situacija je napeta na svim područjima fronte", rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar u aplikaciji Telegram za razmjenu poruka.

"Neprijatelj nastavlja svoje glavne napore usmjeravati u smjeru Limana, Bahmuta, Avdiivke i Marinke, žestoke borbe se nastavljaju", dodala je.

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Maliar je rekla da ukrajinske snage odbijaju ruske napade.

Sergij Čerevati, glasnogovornik ukrajinskog istočnog vojnog zapovjedništva, rekao je da su ukrajinske snage napredovale 1,2 kilometra u blizini Bahmuta u posljednja 24 sata.

"Iskoristili smo neprijateljske mjere rotacije i činjenicu da jedinice koje su ušle ne poznaju područje u potpunosti i nisu uspjele izvršiti odgovarajuće izviđanje i koordinaciju. Napali smo. Već nekoliko dana napadamo", rekao je Čerevati za ukrajinsku televiziju.

Vladimir Putin: 'Ukrajinci su krenuli, a mi imamo veliki problem'

Vladimir Putin: 'Ukrajinci su krenuli, a mi imamo veliki problem'

U proteklih nekoliko dana, ukrajinske snage napreduju na rubovima Bahmuta, s ciljem da okruže razoreni istočni grad nad kojim su ruske snage preuzele kontrolu u svibnju.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da odbija ukrajinske napade u južnoj regiji Zaporižji, izvijestile su ruske novinske agencije.

Ukrajinski dužnosnici malo su spominjali situaciju u Zaporižji, ali je šef ureda predsjednika rekao da su medicinska sestra i vodoinstalater ubijeni u ruskom granatiranju bolnice u Huljajpoleu u regiji Zaporižji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije