Potvrđeno: Počela ukrajinska protuofanziva na pet pravaca, epicentar napada je bahmutski pravac!

5
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Počela ukrajinska protuofanziva na pet pravaca, epicentar napada je bahmutski pravac!
Foto: AA / Vježba ukrajinske vojske

Dugonajavljivana ukrajinska protuofanziva je počela - i to na vrlo širokom prostoru. Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je "početak ukrajinskog protuudara", a sad je, piše Politico, to potvrdio i Pentagon.

Naime, prema britanskim obavještajnim krugovima, kijevska Europejska pravda piše da su se u posljednjih 48 sati (4. - 5. juna) intenzivirale borbe na "mnogim dijelovima fronta", pa i na onima gdje je već nekoliko mjeseci vladalo određeno zatišje, a tvrde da je došlo i do međusobnog sukoba između postrojbi regularnih ruskih snaga i Wagnerovih plaćenika.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane, general Igor Konašenkov, rekao je da su Ukrajinci krenuli u napad iz čak pet pravaca. Portal Meduza, pak, navodi kako se iz satelitskih snimaka može zaključiti da su se ukrajinske snage na istočnom dijelu bojišta u Donjeckoj oblasti pomaknule oko 1,5 kilometara. Ukrajinska vojska pojačala je svoje djelovanje na granici Donjecke i Zaporiške oblasti, blizu Vuhledara, grada kod Bahmuta, ali se primjećuju jača i slabija djelovanja duž cijele linije bojišta, i to od Bahmuta i Šebekina u Belgorodskoj oblasti do obala Dnjipra u Hersonskoj oblasti.

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Cilj je rastegnuti rusku obranu i onemogućiti Ruse da pričuvom popunjavaju rupe na "užarenim dijelovima". Zamjenica ukrajinskog ministra obrane, Hana Maljar, kako prenose kijevski mediji, izjavila je da Ukrajina "poduzima ofanzivne radnje na nekoliko pravaca", ali "epicentar napada ostaje bahmutski pravac". Najviše su uspjeha Ukrajinci imali na pravcu Velika Novosilka - Vuhledar.

No iako je trenutačno pokrenut udar na pravcu oko Bahmuta, koji su prije nekoliko tjedana nakon gotovo desetomjesečnih borbi zauzele ruske snage (Wagnerovi plaćenici), zapadni, ali i ruski obavještajni izvori navode kako bi to mogla biti varka te da to "sigurno neće biti glavni udar", kako piše ruski neovisni portal Meduza, jer bi zapravo glavni pravac ipak bio prema Mariupolju i Berdjansku (oba su grada već nekoliko dana pod intenzivnom topovskom paljbom), odnosno Azovskom moru. Time bi se zabio klin među ruske snage na južnom dijelu bojišta te, ono najvažnije, presjekla kopnena komunikacija Rusije s okupiranim Krimom.

Naime, upravo iz Velike Novosilke mogao bi slijediti dio glavnog udara na Volnovahu, a onda se otvara put prema Mariupolju, gradu simbolu ukrajinskog otpora, čije bi oslobađanje imalo veliki moralni i politički značaj. Mariupolj je udaljen manje od sto kilometara od linije bojišta. Time bi se presjekla ili bila u dometu artiljerije trenutačno najvažnija komunikacijska cesta za Ruse: Taganrog - Mariupolj - Berdjansk.

No neovisni vojni analitičari smatraju da to očito jest glavni cilj, ali ima i svoje nedostatke jer bi se oslabilo ukrajinsko napredovanje prema Donjecku i ruskoj granici. Osim toga, smatraju da je to i vrlo zahtjevan teren, iako je tamo "gola stepa", jer otvara mogućnost ruske prednosti u zraku.

Stoga portal Meduza navodi da operacije oko Velike Novosilke ne moraju značiti da će taj pravac biti prioritetan, iako ne sumnjaju da je cilj protunapada upravo ponovno izbijanje na Azovsko more koje trenutačno u cijelosti kontrolira Rusija, odnosno pod njezinom je okupacijom, piše Jutarnji.hr.

Politico navodi da u Washingtonu zasad ne prognoziraju ishod započete protuofanzive, ali je američki ministar obrane Lloyd Austin rekao kako bi "podrška Ukrajini mogla potrajati duže nego što se mislilo".

"Naš je cilj pomagati im oružjem kako bi dobili mogućnost da uspiju", izjavio je Austin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije