Žene okupirale ulice Turske, poručile: "Dosta patrijarhalne države"

5
Radiosarajevo.ba
Žene okupirale ulice Turske, poručile: "Dosta patrijarhalne države"
EPA / Protesti u Turskoj

Više hiljada ljudi, uglavnom žena, protestovalo je u subotu širom Turske zahtijevajući od predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da odustane od odluke o napuštanju Istanbulske konvencije protiv nasilja nad ženama.

"Poništi svoju odluku, primijeni uredbu!" skandirale su žene i muškaraci u okrugu Kadikoy u Istanbulu. Prosvjednici su isticali portrete ubijenih žena i transparente na kojima je pisalo "Žene će dobiti ovaj rat", piše Hina.

"Dosta mi je ove patrijarhalne države. Dosta mi je osjećaja nesigurnosti. Dosta!" rekla je jedna prosvjednica.

Manji skupovi održani su u Ankari i u Izmiru, prenose mediji.

Turska se povukla iz Istanbulske konvencije o ženskim pravima, kojoj je namjena da štiti žene protiv nasilja, a odluka turskog predsjednika objavljena je u službenim novinama rano u subotu.

Erdogan je lično potpisao konvenciju u Istanbulu dok je bio premijer.

Kasnije je ratificirana u Turskoj, no prema riječima turske platforme Zaustavit ćemo femicid, nikad nije došlo do njene primjene.

Odluka o napuštanju Istanbulske konvencije donesena je u trenutku kada je broj ubijenih žena već godinama u porastu, što izaziva bijes organizacija za zaštitu ženskih prava i kritike Europske unije.

Povlačenje Turske iz Istanbulske konvencije je "poražavajuća vijest i ona "ugrožava zaštitu žena" u toj zemlji, istaknulo je Vijeće Europe, paneuropska organizacija čija je Ankara članica i pod čijim je pokroviteljstvom turska vlada potpisala taj sporazum 2011. godine.

Prema riječima organizacije Zaustavit ćemo femicid, oko 300 žena ubili su muškarci u Turskoj samo prošle godine, a 77 od početka ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije