Žena je dvije godine trpjela strašne bolove, doktori ostali u čudu: 'Ovo nikada nismo vidjeli'

0
Radiosarajevo.ba
Žena je dvije godine trpjela strašne bolove, doktori ostali u čudu: 'Ovo nikada nismo vidjeli'
Foto: Printscreen / Snimak magnetne rezonance

Ženi iz australske države Novi Južni Wales iz mozga je izvučen živ crv dužine osam centimetara nakon što je pune dvije godine patila od raznih zdravstvenih problema, saopćili su doktori sa Odjela za infektivne bolesti u bolnici u Canberri.

"Ophidascaris robertsi" je okrugli crv koji je u njezino tijelo vjerojatno prenio parazit.

Neurokirurginja HariPriyaBandi izvukla je iz glave pacijentice dugog parazitskog okruglog crva, nakon čega je pozvala kolege da bi ih pitala za savjet što joj je dalje činiti, piše Guardian.

Pogledajte kako teče akcija Bulevar: Otkrivamo najnovije detalje i ko će sve biti uhapšen

Pogledajte kako teče akcija Bulevar: Otkrivamo najnovije detalje i ko će sve biti uhapšen

Pacijentica, stara 64 godine, prvi put je primljena u bolnicu krajem januara 2021., nakon što je sedmicama trpjela bolove u trbušnoj šupljini i imala proljev praćen stalnim suhim kašljem, temperaturom i noćnim znojenjem. Njezini simptomi su do kraja godine obuhvatili i zaboravnost i depresiju, što je dovelo do hospitaliziranja u Canberri.

Magnetska rezonanca otkrilo je abnormalnosti koje zahtijevaju operaciju. Iznenađujuće otkriće potaklo je tim u bolnici da se okupi kako bi otkrili o kakvoj se vrsti okruglog crva radi i, što je najvažnije, da odluče o daljem tretmanu koji bi pacijentici mogao biti potreban.

Pacijentica u bolnici u Canberri je prva osoba u svijetu u kojoj je pronađen ovaj parazit. Liječnici kažu da se ovakvo otkriće događa jednom u karijeri. Oporavak pacijentice zasad teče dobro, a njezino stanje se redovno prati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije