Zemlje Zaljeva protiv zakona o odšteti porodicama žrtava 11. septembra

Fena
Zemlje Zaljeva protiv zakona o odšteti porodicama žrtava 11. septembra
Arhiv / Kongres SAD
Vijeće za saradnju zemalja Perzijskog zaljeva (GCC) osudilo je danas prijedlog zakona kojeg je prošle sedmice usvojio Kongres Sjedinjenih Američkih Država.

Ovaj zakon bi omogućio porodicama žrtava napada 11. septembra da tuže Saudijsku Arabiju za odštetu.

"Zakon se protivi osnovama i principima odnosa između država, te principu suverenog imuniteta država", rekao je generalni sekretar GCC-a Abdullatif al-Zayani u saopćenju.

Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su također osudili ovaj zakon.

"Ovakvi zakoni će imati negativan utjecaj na međunarodne napore u borbi protiv terorizma", rekao je ministar vanjskih poslova UAE šeik Abdullah bin Zayed Al Nahyan u saopćenju koje prenosi državna novinska agencija WAM.

Predstavnički dom SAD-a u petak je usvojio prijedlog "Zakona o pravdi protiv finansijera terorizma", ali Bijela kuća je zaprijetila da će uložiti veto.

Petnaest od 19 otmičara, koji su 11.9.2001. godine izvršili napade u New Yorku, u blizini Washingtona i u Pennsylvaniji, bili su državljani Saudijske Arabije, ali saudijske vlasti su žestoko negirale odgovornost i lobirale protiv donošenja ovog zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije