Zemlja koja bi mogla biti naredna ruska meta zvanično odustala od NATO-a

3
Radiosarajevo.ba
Zemlja koja bi mogla biti naredna ruska meta zvanično odustala od NATO-a
Foto: Instagram / Logo

Moldavija neće ući u NATO, kaže premijerka te zemlje Natalia Gavrilita, piše B92.

"Princip neutralnosti je sadržan u našem ustavu. Tražićemo da se pridružimo EU, ali nećemo tražiti članstvo u NATO", izjavila je Gavrilita.

Iako Moldavija nema planove da postane članica NATO ona je prije pet dana zvanično podnijela zahtjev za brzi prijem u EU, u nastojanju da ojača svoje veze sa Zapadom.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Podsjetimo, predsjednica Moldavije Maia Sandu potpisala je 3. marta zvaničan zahtjev za pridruživanje ove zemlje Europskoj uniji. Sandu, premijer i predsjednica parlamenta Moldavije potpisali su ovaj dokument tokom sastanka u glavnom gradu Kišinjevu.

"Bilo je potrebno 30 godina da Moldavija dostigne zrelost, ali danas je zemlja spremna da preuzme odgovornost za sopstvenu budućnost," saopštila je Sandu, prije nego što je pokazala potpisani dokument televizijskim kamerama, prenosi Reuters.

Potez Moldavije uslijedio je nekoliko dana nakon što je predsjednik susjedne Ukrajine Volodimir Zelenski, potpisao zahtjev za hitno članstvo u EU, u trenutku kada se bori protiv invazije ruskih snaga.

Rusija se žestoko protivi istočnom širenju EU, a posebno NATO-a, koje vidi kao direktnu prijetnju sopstvenoj nacionalnoj bezbjednosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije