Želite pomoći u borbi protiv Putina? EU dala zanimlljiv prijedlog

3
Radiosarajevo.ba
Želite pomoći u borbi protiv Putina? EU dala zanimlljiv prijedlog
Foto: EPA-EFE / Ukrajinski vojnik u Harkivu, 8. mart 2022.

Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije, rekao je danas u Bruxellesu kako Europljani mogu pomoći u borbi protiv Vladimira Putina tako što će isključiti grijanje u svojim domovima.

Četrdeset posto plina u EU dolazi iz Rusije, kao i četvrtina sirove nafte koja se koristi u Uniji.

"EU želi smanjiti oslanjanje na ruska fosilna goriva prije 2030. i smanjiti potražnju za plinom pod ruskom kontrolom za dvije trećine na kraju godine, priopćila je Komisija".

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Timmermans je rekao:

"Teško je. Prokleto je teško, ali je moguće. Možemo to i možemo to brzo.

Sve što nam treba je hrabrost i hrabrost da nas dovedemo tamo. Ako je ikad bilo vrijeme za to, sada je. Vaš izbor u pogledu količine energije koju ćete potrošiti odlučuje o tome koliko smo snažni u našoj reakciji na Rusiju."

Nedavno, ove rečenice smatrale su se nemogućim prijedlozima, no CNN je prije tri dana objavio Rusija zarađuje stotine miliona dolara dnevno od izvoza nafte i plina, potkopavajući time financijske sankcije koje su joj zapadne sile uvele kako bi spriječile financiranje Putinovih ratnih operacija.

EU je najveći kupac ruskog plina.

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol također je sugerirao je da bi Europljani mogli koristiti svoje termostate kao dio rješenja. Prema planu od 10 tačaka usmjerenom na smanjenje ovisnosti o ruskom plinu, IEA kaže da bi Europska unija mogla uštedjeti 10 milijardi kubnih metara plina, ako bi sve zgrade u EU smanjile toplinu za samo 1 stepen Celzija. To je otprilike ista količina prirodnog plina koju New York potroši u tri mjeseca ili koliko Mađarska potroši u godinu dana.

"Tražiti takvo što od građana bilo bi posljednje sredstvo", rekao je prije tri dana Ben McWilliams, klimatski i energetski analitičar u agenciji Bruegel. "Ali, ko zna? Ovo je situacija bez presedana. Mogao bih zamisliti svojevrsnu političku kampanju, eurospke čelnike koji građanima govore: 'Pomoći će ako na svojim termostatima smanjite temperaturu za jedan stepen'. Mogu vidjeti kako se ljudi ujedinjuju oko toga protiv ruskog plina."

Ko bi rekao da ćemo samo tri dana kasnije dočekati upravo to.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije