Zelenski tokom noći poručio Rusima: Vi ste kukavice i čudovišta

6
Radiosarajevo.ba
Zelenski tokom noći poručio Rusima: Vi ste kukavice i čudovišta
Foto: PrtScr / Facebook / Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je u noći na ponedjeljak ruske snage za mučenje i kukavičluk te rekao da se vlast boji priznati pogreške.

"Mogu koristiti još više raketa protiv nas, još više zračnih bombi", rekao je. "Ali mi smo spremni za njihove akcije. Odgovorit ćemo".

Odbacio je ruske tvrdnje da su civilne žrtve u Buči i u drugim kijevskim predgrađima rezultat ukrajinskih vojnih napada, nazivajući to znakom ruske slabosti.

SAD će odvojeno glasati o pomoći Ukrajini i Izraelu, Trumpovi republikanci prijete

SAD će odvojeno glasati o pomoći Ukrajini i Izraelu, Trumpovi republikanci prijete

Kritizirao je pokušaje ruskog vodstva da optuži ukrajinsku stranu za masakre u kojima su stotine civila navodno ubijene.

"Oni kažu o ubistvima u Buči da nisu oni, nego navodno mi", rekao je. "Znate li zašto je to tako? To je kukavičluk."

Dodao je: "Boje se priznati da je čitava ruska politika prema Ukrajini pogrešna već decenijama".

Umjesto da prizna greške, Rusija čini nove. Rusija odbacuje odgovornost, niječe počinjena nedjela, opravdava se, kazao je ukrajinski predsjednik.

"Kada kukavičluk raste, pretvara se u katastrofu. Kada ljudi nemaju hrabrosti priznati greške, ispričati se, prilagoditi se realnosti, učiti, pretvaraju se u čudovišta. A kada ih svijet ignorira, čudovišta odlučuju da će se svijet prilagoditi njima".

Rekao je da se Rusija sprema pokrenuti "još veće operacije" u ovoj sedmici na istoku Ukrajine.

"Oni mogu upotrijebiti još više projektila protiv nas, još više zračnih bombi. Ali mi se pripremamo za njihove akcije. Mi ćemo odgovoriti. Bit ćemo još aktivniji u opskrbi Ukrajini oružjem. Bit ćemo aktivniji u međunarodnoj areni. Bit ćemo još aktivniji na informacijskom polju."

Također je rekao da je zahvalan na nedavnoj promjeni njemačke pozicije prema sukobu: "Danas sam razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. O tome kako privesti pravdi sve krivce za ratne zločine. Kako pojačati sankcije Rusiji i kako natjerati Rusiju da traži mir. Drago mi je što mogu primijetiti da se njemačka pozicija nedavno promijenila u korist Ukrajine. Smatram to apsolutno logičnim i to je vrlo važno."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije