Zelenski dao veliki intervju: "Više ne mogu ni plakati"

2
Radiosarajevo.ba
Zelenski dao veliki intervju: "Više ne mogu ni plakati"
Foto: EPA-EFE / Volodimir Zelenski

Samo nekoliko sati nakon strašnog raketnog napada na željezničku stanicu u ukrajinskom gradu Kramatorsku, u kojem je poginulo najmanje 50 civila, predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski je dao ranije dogovoreni veliki intervju za njemački Bild.

"Ne mogu više plakati, ja više ne plačem", odgovorio je Zelenski na pitanje novinara plače li još uvijek kada dođe do pokolja poput ovog u Kramatorsku, Buči, nakon stotina i stotina mrtvih.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen baš je na dan pokolja posjetila Ukrajinu, nije bilo lako.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Ubijena djeca bez nogu i ruku

"To je naš ratni život. Danas je bilo tragično jutro, prije tako važnog sastanka. Ne možete se nikad naviknuti na te žrtve", komentirao je Zelenski.

Na pitanje mrzi li Rusiju, Zelenski je rekao:

"Da, osjećam mržnju prema Rusiji, prema ruskim vojnicima. Kad vidim ove slike pred očima. Ubijena djeca bez nogu, bez ruku. To je ljutnja, to je strašno. Kao otac, prirodno u takvim trenucima mislim na svoju djecu. To su trenuci poput mature ili vjenčanja, onda pomislite na roditelje mrtve djece. Onda mislite da oni nikada neće doživjeti te trenutke sa svojom djecom. Naravno da se ljutim u ovakvim trenucima.

Zelenski se osvrnuo i na navodne popise Rusa za ubijanje. Lider Ukrajine kaže da on ne zna za to, ali vidio je kako pucaju u civile i čuo za takve popise u velikim gradovima poput Hersona.

Odgovorio je i na pitanje boji li se da bi moglo biti otkriveno još puno zločina u ukrajinskim mjestima.

"Što se događa u selima na jugu, poput Hersona, Zaporižja i na istoku - ne znamo. Mnogi gradovi su jednostavno potpuno uništeni. Nema kuća, nema ljudi - ne znam što ćemo tamo naći," kaže Zelenski.

Bild piše da je jedan šef europske vlade tražio od Zelenskog da mu dokaže da zločini u Buči nisu inscenirani. Zelenski nije želio otkriti ko je to, ali rekao mu je više puta da želi dokaze.

Na pitanje smatra li Njemačku krivom zbog odgode sankcija, Zelenski je rekao:

"Da, neke zemlje, Njemačka je jedna od njih, protiv su embarga na naftu i plin. Drago mi je da 5. paket sankcija EU uključuje embargo na ugljen i drvo. Njemačka nas nije podržala oružjem. Njemačka je otvoreno rekla da nećemo biti članica NATO-a. Ali ako ostanemo iskreni, njemačka se retorika promijenila. Njemačka je konzervativna i hladna, ali sada se sve pokrenulo", rekao je Zelenski.

Pregovarački stol

Otkrio je i da li može, ipak, sjesti za stol s Putinom.

"Danas Ukrajina nema izbora nego sjesti za pregovarački stol. Ali u Rusiji nijedna druga sila nema moć zaustaviti ovaj rat. On jedini odlučuje kada će se ovaj rat završiti", kaže Zelenski.

Novinar Bilda pitao je ukrajinskog predsjednika što vidi kada noću zatvori oči.

"Ne vidim ništa. Jako je teško zaspati. Ne mogu se sjetiti kad sam zadnji put dobro spavao, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Najnovije