Zelenski pozvao predstavnike jedne od velesila da dođu u posjetu Kijevu

0
Fena
Zelenski pozvao predstavnike jedne od velesila da dođu u posjetu Kijevu
Foto: EPA-EFE / Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopćio je u petak da je pozvao njemačkog predsjednika i premijera u državnu posjetu Ukrajini 9. maja, na dan kada Rusija obilježava pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Zapadni zvaničnici vjeruju da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao iskoristiti obraćanje za Dan pobjede kako bi objavio rat ili proglasio pobjedu u Ukrajini.

Njemačka je dio zapadne alijanse koja podržava Ukrajinu, ali kancelar Olaf Scholz tek treba učiniti posjetu u znak solidarnosti s Ukrajinom.

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Scholz je razmjenjivao oštre riječi s ukrajinskim zvaničnicima u posljednjim sedmicama zbog odbijanja zvaničnog Kijeva da pozove šefa njemačke države Frank-Waltera Steinmeiera, koga Ukrajina optužuje da je udovoljavao Rusiji u vrijeme dok je bio ministar vanjskih poslova.

Obraćajući se londonskom institutu za međunarodne odnose Chatham House u petak, Zelenski je izjavio da je razgovarao sa Steinmeierom i da je pozvao i njega i Scholza da dođu u Kijev.

Nije bilo nikakve objave da li su njemački političari pristali na poziv. Planirano je da predsjednica njemačkog parlamenta Baerbel Bas obiđe Ukrajinu u nedjelju i da ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock uskoro posjeti tu zemlju, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije