Ugledni Boško Jakšić o ratu u Ukrajini i utjecaju na Balkan: 'Evo šta Srbija prvo mora da uradi'

2
Radiosarajevo.ba
Ugledni Boško Jakšić o ratu u Ukrajini i utjecaju na Balkan: 'Evo šta Srbija prvo mora da uradi'
Foto: TRT World / Boško Jakšić

U glavnom gradu Albanije, Tirani, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski okupio je lidere zemalja jugoistočne Europe kako bi potaknuo regionalnu podršku svojoj viziji mira u Ukrajini.

Tokom dvodnevnog samita, Zelenski je istaknuo važnost saradnje na jačanju odbrambenih sposobnosti kako bi se suprotstavili rastućim izazovima ruske agresije.

U nastojanju da ojača regionalnu saradnju, Zelenski je predložio zajedničku proizvodnju oružja te organiziranje ukrajinsko-balkanskog odbrambenog foruma. Sastanak je okupio predstavnike Albanije, Srbije, Severne Makedonije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Moldavije.

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

U uvodnom obraćanju, Zelenski je naglasio izazove s kojima se suočava Ukrajina u očuvanju vlastite sigurnosti te je istaknuo potrebu za jačanjem saradnje u sektoru naoružanja. Njegova inicijativa o ukrajinsko-balkanskom odbrambenom forumu odražava slične napore iz prošle godine, kad je uspostavljena saradnja s britanskim i američkim kompanijama za proizvodnju oružja.

Sudionici samita, među kojima su članice NATO-a poput Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, izrazili su podršku Ukrajini u njezinoj borbi protiv ruske agresije, pridruživši se zapadnim sankcijama protiv Rusije i pružajući vojnu pomoć Ukrajini.

Pistorius nakon objave poziva njemačkih oficira: 'Ovo je informacioni rat koji vodi Putin'

Pistorius nakon objave poziva njemačkih oficira: 'Ovo je informacioni rat koji vodi Putin'

Unatoč regionalnim različitostima, Zelenskyy je pozvao sve balkanske lidere na proljetni samit u Švicarskoj, gdje će se raspravljati o njegovoj viziji mira, a koja uključuje povlačenje ruskih trupa s ukrajinske teritorije.

Ovim putem, Zelenskyy je također ostvario diplomatski korak s Albanijom, potpisavši Sporazum o prijateljstvu i suradnji. Šef kabineta, Andriy Yermak, najavio je razgovore o odbrambenim potrebama Ukrajine i mogućnostima zajedničke proizvodnje oružja s balkanskim partnerima.

Dok Ukrajina i dalje traži potporu od saveznika, situacija na terenu ostaje napeta, s najmanje dva civila ubijena u Kupijansku u ruskom napadu navođenim bombama. Zelenskyy je naglasio važnost pravovremene isporuke oružja, istaknuvši da svako odgađanje predstavlja "poklon" ruskom predsjedniku Putinu.

"Pa, kada govorimo o municiji, prije svega treba da govorimo o Srbiji, jer izvoz srbijanske municije u Sjedinjene Američke Države je daleko najveći u regionu, njegova javna tajna je da veliki dio tog izvoza završava u Ukrajini.

Dakle, susret predsjednika Vučića i Zelenskog u Tirani, dva lidera, rekao bih, koji se ne ponašaju kao veoma srdačni partneri, omogućili su predsjedniku Srbije da pruži konkretnu podršku vlastima u Kijevu. Zelenski je sigurno bio zadovoljan u vrijeme kada se zbog nedostatka municije, inicijativa okreće na rusku stranu na ukrajinskim frontovima. Ali pitanje je, međutim, šta će dalje biti zbog izvoza municije, Beograd je svakako pod velikim pritiscima Moskve i odlučio je da smanji izvoz uz obrazloženje da Srbija prvo mora da popuni sopstvene strateške rezerve.

Globalno gledano u pogledu regiona, da, može biti neke pomoći u ovom veoma posebnom i osjetljivom trenutku za Ukrajinu, ali nisam siguran koliko, u smislu količine može da se izveze", izjavio je novinar Boško Jakšić za TRT World.

Pogledajte kompletan prilog TRT Worlda:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije