Zelenski izjavio: 'Ne možemo zamisliti Ukrajinu bez Krima'

0
AA
Zelenski izjavio: 'Ne možemo zamisliti Ukrajinu bez Krima'
Foto: EPA / Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je njegov krajnji cilj spasiti Krim koji je pripojila Rusija, poručivši kako ne mogu razmišljati o Ukrajini bez Krima. 

U intervjuu za CNN, Zelenski je izjavio kako oni pokušavaju vratiti svoj teritorij na jugu i istoku Ukrajine, a najnoviji cilj im je "spasiti Krim", koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Naglašavajući da su napori Kijeva usmjereni na ponovno zauzimanje zemalja na jugu i istoku Ukrajine, Zelenski je rekao: "Ne možemo zamisliti Ukrajinu bez Krima. Dok je Krim pod ruskom okupacijom, to ima samo jedno značenje; rat još nije završio.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Upitan je li moguć bilo kakav scenarij u kojem se može postići mir bez Krima, Zelenski je odgovorio: "Onda neće biti pobjede". 

Ukrajinski predsjednik ustvrdio je da je odgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina na oružanu Wagnerovu pobunu bio "slab" i da je gubio kontrolu nad vlastitim narodom.

Rusija je 2014. anektirala Krim, oko čega je imala nesuglasice s Ukrajinom, a Wagner, koji je bio zadužen da Krim uključi u ruski teritorij, tim je korakom proslavio svoje ime u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije