Hrvatska priznala Holodomor, oglasio se Volodimir Zelenski: 'Zahvalan sam za ovaj historijski potez'

2
Radiosarajevo.ba
Hrvatska priznala Holodomor, oglasio se Volodimir Zelenski: 'Zahvalan sam za ovaj historijski potez'
Foto: Hrvatski Sabor / Ilustracija / Sabor Republike Hrvatske

Hrvatski Sabor usvojio je rezoluciju kojom je prepoznat genocid ukrajinskog naroda tokom doba SSSR-a. 

Ova rezolucija originalno je donesena u Sabor 2008. godine, ali je dugo vremena izbjegnuto glasanje. U jeku agresije Rusije na Ukrajinu, zastupnici u Saboru su odlučili da je izglasaju

Povodom ove rezolucije, oglasio se i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. On je na svom Twitter profilu napisao: "Parlament Republike Hrvatske je usvojio deklaraciju kojom se priznaje Holodomor iz 1932. do 1933. kao genocid nad ukrajinskim narodom. Zahvalan sam Hrvatskoj na ovom historijskom glasanju. Svijet nikada neće pristati na zločine Kremlja - niti u prošlosti, niti u sadašnjosti. 

FTV najavio krivične prijave protiv članova Upravnog odbora BHRT-a

FTV najavio krivične prijave protiv članova Upravnog odbora BHRT-a

Holodomor, kako je nazvan ovaj period od 1932. do 1933. godine, je u Ukrajini, ali i u drugim zemljama svijeta, prepoznat kao genocid Ukrajinaca kojeg su izvršile vlasti SSSR-a, pod vodstvom Josepha Stalina. 

Radi se o masovnoj gladi koja je vladala prostorom današnje Ukrajine. Ukupno je život izgubilo 3,5 do pet miliona Ukrajinaca, prema procjenama stručnjaka. Iako nije formalno presuđen kao genocid, tako ga smatraju mnogi pravni eksperti širom svijeta. 

Objava Volodimira Zelenskog
Foto: Screenshot: Objava Volodimira Zelenskog

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije