Zbog žalbi na povišen ton iz džamija: Parlament raspravlja o utišavanju ezana

Anadolija
Zbog žalbi na povišen ton iz džamija: Parlament raspravlja o utišavanju ezana
/ Izraelski Knesset (wiki)
Izraelski zastupnici u Knessetu danas će raspravljati o prijedlogu zakona koji predviđa utišavanje ezana na džamijama u toj zemlji.

Riječ je o prijedlogu da se zabrani korištenje zvučnika na džamijama prilikom pozivanja na molitvu, a u okviru rasprave zastupnika o utjecaju buke na kvalitetu života stanovnika.

Zastupnik Moti Yogev tvrdi da je "kvalitet života važniji od slobode religije".

"Ovaj prijedlog predstavlja svjetonazor u kojem slobode religije ne bi trebale biti faktor narušavanja kvalitete života, i predviđa zabranu korištenja zvučnika u pozivima na molitvu vjernika ili da emituje religijske ili nacionalističke izjave, a ponekad i huškanje", rekao je Yogev za izraelski list 'Ha'aretz'.

Ovo nije prvi put da sličan prijedlog zakona bude na razmatranju Knesseta. Krajem 2014. godine zastupnik Robert Ilatov predložio je sličnu zabranu koja nije podržana na glasanju.

U međuvremenu, najnoviji prijedlog zakona naišao je na odobravanje Benjamina Netanyahua, premijera Izraela,.

"Muslimani, jevreji i kršćani, svi trpe zbog toga. Ne mogu vam reći koliko puta su mi ljudi prilazili, iz svih društvenih sfera, koji se žale na povišen ton iz džamija. Izrael je zemlja koja poštuje slobode i religije. Izrael je također posvećen odbrani onih koji trpe prekomjernu glasnoću molitvi", rekao je.

Pomenuti prijedlog oštro je osudio šejh Ekrima Sabri koji rukovodi Vrhovnim muslimanskim vijećem u Jerusalemu. 

"Ezan je jedan od najvažnijih aspekata islamske vjere i Izrael nema pravo da se miješa u naša vjerska pitanja", istakao je Sabri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije