Zbog zagađenja zraka zatvoreni autoputevi, zabranjeni letovi

Anadolija
Zbog zagađenja zraka zatvoreni autoputevi, zabranjeni letovi
Glavni grad Kine, Peking, i u 2017. godinu ušao je kao najzagađeniji grad na svijetu čije su vlasti danas naredile otkazivanje na stotine letova i zatvaranje autoputeva.

Ured Zavoda za zaštitu životne sredine Pekinga je, zbog velike zagađenost zraka, izdao narandžasto upozorenje koje prethodi najvišem alarmu "crvenom upozorenju" koje je jučer, 1. januara, proglašeno u 25 kineskih gradova. 

Vrijednosti zagađujućih čestica premašile su norme Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja normalnim smatra 25 mikrograma po kubnom metru toksičnih čestica PM 2.5.

Vrijednost tih čestica dostigla je 400 mikrograma danas u nekoliko gradova na sjeveru Kine, dok u Pekingu ta vrijednost iznosi 500.

Zbog minimalne vidljivosti otkazano je na stotine letova, a zatvoreno je nekoliko autoputeva.

Kineski mediji javljaju kako je novogodišnja noć u Pekingu bila zagađenija nego ikada ranije. Grad koji je inače svečano ukrašen, u noći sa 31. decembra na 1. januar zbog gustog smoga nije zaživio novogodišnjom atmosferom.

Ukoliko tamošnje vlasti proglase "crvenu uzbunu" bit će uvedeno ograničavanje kretanja automobila, zatvaranje fabrika i obustave građevinskih radova. 

Meteorolozi nisu optimistični u pogledu aerozagađenja u Pekingu i ne očekuju poboljšanje u gradu sve do četvrtka, 5. januara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije