Zbog straha od mogućih napada iz Rusije: SAD dopremile stotine tenkova u Njemačku

Fena
Zbog straha od mogućih napada iz Rusije: SAD dopremile stotine tenkova u Njemačku
Američki tenkovi, haubice i druga vojna oprema dopremljeni su u Njemačku u sklopu misije kodnog naziva "Atlantska odlučnost" koja se provodi s ciljem kako bi se umanjila zabrinutost zbog potencijalnih napada iz Rusije.

Ova pošiljka vojne opreme će biti premještena u istočnu Europu u narednih nekoliko sedmica, a istovar brodova počeo je danas u luci Bremerhaven na sjeveru Njemačke označivši početak raspoređivanja treće američke borbene brigade na tlu Europe, javlja Deutsche Welle.

Stotine kamiona i tenkova će se iz Njemačke transportovati dalje željeznicom i cestama do istočne Europe.

Tokom naredne dvije sedmice, oko 4.000 vojnika će biti pridruženo pripadajućoj vojnoj opremi u Poljskoj prije nego se rasporede u još sedam zemalja, članica NATO saveza - od Estonije do Bugarske. Sjedište jedinica će biti stacionirano u Njemačkoj i bit će zaduženo za logistiku.

Ovo raspoređivanje snaga i opreme dio je operacije kodnog naziva ‘Atlantska odlučnost’ i plana koji je američka administracija obznanila u oktobru prošle godine kao odgovor na zabrinutost zemalja Baltika, Latvije, Litvanije, ali i Poljske i još nekih drugih zemalja nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

"Najbolji način da se održi mir je da budemo spremni. Ovo je način da pokažemo snagu i koheziju unutar saveza, kao i odlučnost SAD-a da se očuva mir u Europi", rekao je general major Timothy McGuire novinarima u odgovoru na pitanje da li ovaj potez ima za cilj poslati poruku Rusiji.

Misija NATO-a predviđa kontinuirano prisustvo američke oklopne borbene brigade u Europi, sa jedinicama koje će se smjenjivati svakih devet mjeseci. Osim toga, članice NATO-a Njemačka, Kanada i Velika Britanija također će poslati svoje bataljone u bivše sovjetske republike Estoniju, Litvaniju i Latviju.

Rusija je, u međuvremenu, kritizirala ove poteze označivši ih kao "agresivno nagomilavanje vojne opreme u regiji od zapadnih zemalja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije