Zbog upozorenja Hutija se trese cijeli svijet: Europa bi mogla ostati bez pristupa internetu?

9
Radiosarajevo.ba
Zbog upozorenja Hutija se trese cijeli svijet: Europa bi mogla ostati bez pristupa internetu?
Foto: EPA - EFE / Jemenski Huti

Telekomunikacijske kompanije povezane s UN-priznatom vladom Jemena izrazile su strahovanje da Huti pobunjenici planiraju sabotirati mrežu podmorskih kablova u Crvenom moru, ključnih za funkcioniranje zapadnog interneta i prijenos financijskih podataka.

Upozorenje je stiglo nakon što je Telegram kanal povezan s Hutijima objavio mapu kablova duž dna Crvenog mora. Slika je bila popraćena porukom: "Postoje karte međunarodnih kablova koji povezuju sve regije svijeta preko mora. Čini se da je Jemen na strateškoj lokaciji, budući da internet linije koje povezuju cijele kontinente - ne samo zemlje - prolaze blizu njega."

Yemen Telecom izjavio je da je poduzeo diplomatske i pravne napore tokom proteklih nekoliko godina kako bi uvjerio globalne telekomunikacijske saveze da ne surađuju s Hutima, jer bi to terorističkoj grupi pružilo saznanja o tome kako podmorski kablovi funkcioniraju. Procijenjeno je da Crveno more prenosi otprilike 17 posto svjetskog internetskog prometa putem optičkih kablova.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

U priopćenju, Generalna telekomunikacijska korporacija Jemena osudila je prijetnje terorističke milicije Huti usmjerene prema međunarodnim podmorskim kablovima.

Navodi se da kroz Crveno more prolazi čak 16 takvih podmorskih kablova, koji su često tanji od creva i podložni oštećenju od sidra brodova i potresa. Jedan od najstrateškijih je kabl Asia-Africa-Europe AE-1 dug 25.000 km, koji ide od jugoistočne Azije do Europe preko Crvenog mora.

Analitičari sigurnosti na Forumu za sigurnost Perzijskog zaljeva tvrdili su prošle sedmice u izvještaju da su "kablovi ostali sigurni više zbog relativno zaostalog tehnološkog razvoja Huta nego zbog nedostatka motivacije".

Dodali su da "Huti zadržavaju sposobnost ugrožavanja površinskog pomorskog prometa pomoću raketa i brzih napadnih čamaca, ali im nedostaju podmornice potrebne za dosezanje kablova".

Međutim, upozorili su da kablovi na nekim mjestima dosežu dubinu od 100 metara, smanjujući potrebu za visokotehnološkim podmornicama. 2013. godine u Egiptu su uhapšena trojica ronioca koji su pokušali rezati podmorski kabel blizu luke Aleksandrije, koji pruža veći dio internetskog kapaciteta između Europe i Egipta.

Moammar al-Eryani, ministar informiranja u vladajućoj vladi Jemena sa sjedištem u Adenu, rekao je da Huti predstavljaju ozbiljnu prijetnju "jednoj od najvažnijih digitalnih infrastruktura na svijetu", dodajući da su Huti teroristička skupina bez stropa ili granica.

Američke snage izvele su zračne udare protiv pet raketa u Jemenu u nedjelju - jedne namijenjene kopnenim napadima, a ostale za ciljanje brodova, priopćila je američka vojska.

Udarci su uslijedili dan nakon što su američke i britanske snage izvele val zračnih napada protiv iranski podržanih Huta u Jemenu - njihov treći zajednički vojni potez u odgovoru na uporne napade pobunjenika na brodove, piše Guardian

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije