Zbog jednog slučaja zaraze, u ovoj zemlji uveli lockdown za dva miliona ljudi

0
Radiosarajevo.ba
Zbog jednog slučaja zaraze, u ovoj zemlji uveli lockdown za dva miliona ljudi
Foto: EPA-EFE / Zaštitari u hotelu

Dijelovi zapadne Australije ušli su u petodnevnu blokadu u nedjelju, nakon što je hotelski zaštitar bio pozitivan na koronavirus.

Područje Perta te regije Peel i Jugozapad sada su pod "potpunom blokadom", najavio je u nedjelju premijer Mark McGowan.

Stanovnici mogu napustiti svoje domove samo radi osnovnih kupovina, medicinskih potreba, vježbanja i poslova koje ne mogu raditi kod kuće ili na daljinu.

Škole, većina preduzeća, zabavni centri i bogomolje zatvoreni su, a restorani mogu raditi samo "za ponijeti".

"Ovo je vrlo ozbiljna situacija i svako od nas mora učiniti sve što može da pomogne zaustaviti širenje u zajednici," rekao je McGowan.

Područje Perta i regije Peel i Jugozapad imaju više od dva miliona stanovnika, piše CNN.

Drastične mjere uslijedile su nakon što je muškarac u dvadesetima koji je radio kao zaštitar u Sheraton Four Pointsu, hotelskom karantinu, bio pozitivan na koronavirus.

Od četiri aktivna slučaja u hotelu dok je muškarac bio u smjeni, dva su nosila soj iz Velike Britanije, a jedan južnoafrički soj virusa, za koji se vjeruje da je zarazniji od ostalih varijanti.

"Rečeno nam je da je stražar radio na istom spratu, kao i pozitivan slučaj iz velike Britanije", rekao je McGowan.

Kako je muškarac radio dvije smjene od 12 sati 26. i 27. januara, bilo je moguće da je obolio od britanskog soja, dodao je premijer.

Svi bliski kontakti muškarca moraju u karantin 14 dana.

"Zapadni Australci su tako dobro radili tako dugo, ali ove sedmice je presudno da ostanemo kod kuće, održavamo fizičku distancu i ličnu higijenu i testiramo se ako imamo simptome", rekao je McGowan.

S populacijom od oko 2,76 miliona, Zapadna Australija zabilježila je 902 slučaja koronavirusa od početka pandemije, a trenutno ima samo 12 aktivnih slučajeva.

Australija je zabilježila ukupno 28.811 slučajeva zaraze, te 909 smrtnih slučajeva, od kojih većina u jugoistočnim državama Victoria i Novi Južni Wales.

Zemlja je pokazala uspjeh u kontroli koronavirusa strogim lockdownima i strogom graničnom kontrolom, a svi međunarodni posjetioci moraju biti podvrgnuti testiranju i karantinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije