Zbog hemijskog napada SAD uvode nove sankcije Siriji

Fena
Zbog hemijskog napada SAD uvode nove sankcije Siriji
Fena / Damask, Sirija
Hemijski napad koji je nedavno u Siriji izveo režim Bashara al-Asada u gradu Khan Sheikhoun izazvao je brojne reakcije svjetskih sila, a Sjedinjene Američke Države odlučile su zbog toga uvesti nove sankcije Siriji.

Kako se navodi, sankcije Siriji su uvedene zbog upotrebe plina sarin protiv civila u napadu koji je izveden početkom aprila, a sankcije se odnose na 271 zaposlenika Sirijskog naučnog i istraživačkog centra, koji je odgovoran za razvijanje nekonvencionalnog oružja, saopćio je ministar državne riznice Steven Mnuchin.

SAD šalju ovom akcijom snažnu poruku da će držati cijeli Asadov režim odgovornim za ova strašna kršenja ljudskih prava, kako bi se spriječilo širenje ove vrste barbarskog hemijskog oružja, rekao je američki ministar.

Zaposlenici centra o kojem je riječ stručnjaci su za hemiju i srodna područja i radili su na programu razvoja hemijskog oružja. Više od 80 ljudi ubijeno je u tom napadu, uključujući i djecu, a nakon toga američki predsjednik Donald Trump odlučio je izvesti udar na zračnu bazu iz koje je napad na civile navodno pokrenut.

Uvođenjem ovih sankcija udvostručio se broj organizacija i pojedinaca koji su na udaru sankcija povezanih sa sukobom u Siriji, kazao je Mnuchin.

Sankcije predviđaju zamrzavanje bilo kakve imovine koju bi u SAD-u posjedovali oni protiv kojih su pokrenute, te također brane američkim građanima i kompanijama da s njima stupaju u poslovni odnos.

Sirijske vlasti odbile su optužbe da njihove snage stoje iza tog hemijskog napada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije