Kina osudila napad hemijskim oružjem, traži nezavisnu istragu UN-a

Fena
Kina osudila napad hemijskim oružjem, traži nezavisnu istragu UN-a
/ Hua Chunying (printscreen)
Kina je osudila ovosedmične smrtonosne napade hemijskim oružjem u Siriji i saopćila da podržava nezavisnu istragu Ujedinjenih naroda, prenosi Associated Press.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying u petak je kazala da se Kina protivi korištenju hemijskog oružja bilo koje strane u bilo kojim okolnostima.

"Mi osuđujemo nedavni hemijski napad u Siriji i podržavamo nezavisnu i sveobuhvatnu istragu upotrebe ili navodne upotrebe hemijskog oružja, koju će obaviti relevantne agencije UN-a", kazala je Hua.

"Mi smo upućeni u najnovija zbivanja. Ono što je sada hitno potrebno jeste spriječiti pogoršanje situacije i sačuvati mukom izvojevani politički proces kako bi se riješilo sirijsko pitanje", rekla je, ne spominjući direktno američke raketne udare koji su odgovor na hemijski napad.

Hua nije rekla čija je krivica za napad u kojem je poginulo više od 80 osoba, niti je spomenula sirijskog čelnika Bashara al-Assada.

Kina je u Ujedinjenim narodima stala uz Rusiju u protivljenju osudama na račun Assadove vlasti, ali se nije direktno miješala u ovaj sukob.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije