Zbog džamije u ruskoj Ufi tužba protiv Olivera Stonea

Radiosarajevo.ba
Zbog džamije u ruskoj Ufi tužba protiv Olivera Stonea
/ Foto: printscreen/rex
Serija intervjua koje je američki režiser Oliver Stone napravio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izazvala je veliku pažnju u svijetu.

Jedni su hvalili, drugi kritizirali Stoneov blagonakloni odnos prema Putinu, no sada se američki režiser suočava s tužbom zbog – kršenja autorskih prava!

Vladimir Žilko, snimatelj iz Ufe, namjerava tužiti Stonea zato što je u dokumentarnom filmu Intervjui s Putinom neovlašteno koristio njegove snimke džamije Lala-Tulipan.

Objasnio je da je Stoneova ekipa platila snimak svega 34 dolara jer nije najavila da će ih koristiti na TV-u. Kupovina proširene licence, koja bi omogućila korištenje na TV-u i filmu, bila bi mnogo skuplja.

Predmet spora je fascinantna džamija-medresa Lala-Tulipan koja se nalazi u Ufi, glavnom gradu Baškortostana, petom najvećem ruskom gradu.

Ova džamija privlači pažnju neobičnim izgledom. Oblik i boja središnje građevine podsjećaju na rascvjetali tulipan (turski: lâle), a minareti na dva pupoljka. Na to ukazuje i ime džamije Lala-Tulipan.

Ovaj oblik nije slučajno izabran. Tulipan je od davnina simbol turanskih naroda. Prema baškirskoj legendi, u pupoljku tulipana nalazi se sreća.

Godine 2001. džamiju je posjetio ruski predsjednik Vladimir Putin i sastao se s muslimanskim vjerskim vođama na čelu s Vrhovnim muftijom Talgatom Tadzhuddinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije