Zbog čega je važan vojni centar kod Lavova na granici sa Poljskom?

1
Radiosarajevo.ba
Zbog čega je važan vojni centar kod Lavova na granici sa Poljskom?
Foto: Twitter / Granatiranje Lavova

Regionalna vojna uprava Lavova saopštila je da su ruske snage jutros gađale Međunarodni centar za održavanje mira i sigurnosti (IPSC), u okrugu Javoriv.

Smješten 30 kilometara od Lavova, IPSC je formiran 2007. za obuku ukrajinskih oružanih snaga, posebno za mirovne misije.

Također redovno ugošćuje međunarodne trupe, prenosi BBC.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

U dokumentu NATO-a o centru kaže se da centar treba da osigura obuku za razminiranje i sigurnost od mina za ukrajinske i trupe drugih zemalja.

BBC podsjeća da je to jedna od dvije lokacije u Ukrajini gdje se održavaju međunarodne vojne vježbe i vrlo blizu granice Poljske, odnosno Europske unije i NATO-a.

Danas je 18. dan ruske invazije na Ukrajinu.

Podsjetimo, u raketnom napadu na vojnu bazu u blizini Lavova poginulo je 20 ljudi, rekli su djelatnici hitnih službi za Guardian. 

Luke Harding iz Guardiana, koji se nalazi u Javorivu gdje se nalazi baza, rekao je da je broj poginulih premašio onaj koji je naveo guverner Maksim Kozitski. On je podsjetimo, rekao da je ubijeno devet ljudi, a da je 57 ranjeno

Raketni napad se dogodio u 5.45 sati. Mogle su se vidjeti dvije velike eksplozije u bazi koja je udaljena oko 12 kilometara od poljske granice.

Pogledajte snimak iz Lavova:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije