Zbog čega je važan vojni centar kod Lavova na granici sa Poljskom?

1
Radiosarajevo.ba
Zbog čega je važan vojni centar kod Lavova na granici sa Poljskom?
Foto: Twitter / Granatiranje Lavova

Regionalna vojna uprava Lavova saopštila je da su ruske snage jutros gađale Međunarodni centar za održavanje mira i sigurnosti (IPSC), u okrugu Javoriv.

Smješten 30 kilometara od Lavova, IPSC je formiran 2007. za obuku ukrajinskih oružanih snaga, posebno za mirovne misije.

Također redovno ugošćuje međunarodne trupe, prenosi BBC.

Enis Bešlagić nasmijao sve:' O, ministre... Šta se šunjaš?'

Enis Bešlagić nasmijao sve:' O, ministre... Šta se šunjaš?'

U dokumentu NATO-a o centru kaže se da centar treba da osigura obuku za razminiranje i sigurnost od mina za ukrajinske i trupe drugih zemalja.

BBC podsjeća da je to jedna od dvije lokacije u Ukrajini gdje se održavaju međunarodne vojne vježbe i vrlo blizu granice Poljske, odnosno Europske unije i NATO-a.

Danas je 18. dan ruske invazije na Ukrajinu.

Podsjetimo, u raketnom napadu na vojnu bazu u blizini Lavova poginulo je 20 ljudi, rekli su djelatnici hitnih službi za Guardian. 

Luke Harding iz Guardiana, koji se nalazi u Javorivu gdje se nalazi baza, rekao je da je broj poginulih premašio onaj koji je naveo guverner Maksim Kozitski. On je podsjetimo, rekao da je ubijeno devet ljudi, a da je 57 ranjeno

Raketni napad se dogodio u 5.45 sati. Mogle su se vidjeti dvije velike eksplozije u bazi koja je udaljena oko 12 kilometara od poljske granice.

Pogledajte snimak iz Lavova:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije