Zavirite u muzej islamskih učenjaka i naučnika u Istanbulu

AA
Zavirite u muzej islamskih učenjaka i naučnika u Istanbulu
Foto: AA / Muzej u Istanbulu

Primjerci dostignuća islamskih učenjaka i naučnika iz oblasti nauke i tehnologije izloženi su u Muzeju historije islamskih nauka i tehnologije u Istanbulu.

Osnivač muzeja je Fuat Sezgin, naučnik koji je svoj životni vijek posvetio izučavanju historije islamskih nauka, a koji je preminuo 2018.

U muzeju su izloženi dokumenti i predmeti koji svjedoče o procesu u historiji nauka islamskog svijeta. Ujedno, muzej je važan i za buduće generacije jer je most koji ujedinjuje naučnu kulturu Istoka i Zapada.

Izloženo je oko 600 primjeraka izuma islamskih učenjaka. Istovremeno, izložena su i otkrića, izumi i makete islamskih centara svojstvenih periodu u kojem su islamski učenjaci djelovali, što ovaj muzej čini jednim od najznačajnijih centara te vrste u svijetu.

Izložbeni prostor zauzima površinu od 3.500 kvadratnih metara, a izložene su replike oruđa, uređaja, makete i različite kolekcije. Ovo je jedini muzej ove vrste u Turskoj. Sličan muzej otvoren je i u Frankfurtu.

Muzej u Istanbulu smješten je na dva kata, a na gornjem se nalaze odjeli za astronomiju, pomorstvo, medicinu i tome slično.

Na donjem katu moguće je vidjeti karte, kartografske nacrte kao i prikaze iz oblasti fizike, matematike, geometrije, urbanizma i arhitekture.

U dvorištu muzeja izloženi su globus koji je replika karte svijeta koju je u devetom stoljeću dao da se sačini halifa al-Mam’un.

Isto tako, nalazi se i Botanički vrt Ibn Sine otvoren 2013., u kojem se nalazi 26 vrsta medicinskih biljaka o kojima se govori u drugom tomu Ibn Sininog ”Kanona medicine“ (Kitab al-Qanun fit-Tibb).

U sklopu muzeja izloženi su i karta svijeta koju je izradio geograf Al-Idrisi, a po uzoru na Al-Mam’unovu kartu i mehanički sat osmanskog naučnika Takiyeddina iz 1559. godine.

Tačnije, u muzeju je moguće vidjeti replike pojedinih izuma od devetog do 16. stoljeća.

Mnoge od njih naučnici Instituta za historiju arapsko-islamskih nauka pri Univerzitetu Johann Wolfgang Goethe u Frankfurtu, na čijem je čelu bio i Sezgin, napravili su na osnovu opisa i crteža iz pisanih izvora.

Na ovim projektima radio je tim stručnjaka iz nekoliko zemalja među kojima su Njemačka, Egipat, Španija i druge.

Muzej je otvoren 2008. godine i od tad bilježi konstantan rast broja posjetilaca. Posebno je popularan ove godine koja je proglašena godinom Fuata Sezgina.

Muzej je moguće posjetiti tokom cijele sedmice, a s brojkom od 90.000 posjetilaca u prvih pet mjeseci 2019., jedan je od najpopularnijih muzeja u gradu na Bosforu.

Muzej je posebno atraktivan zbog svoje estetike, didaktike naučnih izložbi i sinergije između vizuelnog iskustva i procesa učenja kroz koji posjetilac prolazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije