Zatvorenik iz Guantanama: Mučenje vodom, život u mrtvačkom sanduku

Radiosarajevo.ba
Zatvorenik iz Guantanama: Mučenje vodom, život u mrtvačkom sanduku
EPA / Ilustracija
Abu Zubaydah, palestinski zatvorenik iz Guantanama, svjedočio je u sklopu istrage o uslovima držanja zatvorenika u Guantanamu.

Prema onome što se do sada zna, on je bio izložen raznim vrstama mučenja, među kojima je i mučenje vodom poznatije kao "waterboarding", kojih je prema njegovim riječima izdržao čak 83 u mjesec dana. Također, bio je zatvaran bez odjeće u kutiji veličine mrtvačkog sanduka u kojoj je znao provesti dane i noći.

Kako pišeThe Guardian, vlasti SAD-a tvrde da je Palestinac imao ključnu ulogu u povezivanju Al-Kaidinih operativaca širom svijeta, iako je početna CIA-ina pretpostavka bila da se radi o trećem najbitnijem čovjeku Al-Kaide.

Njegovo svjedočenje odvijalo se u sklopu istrage o uvjetima držanja zatvorenika u Kampu 7, najsigurnijem dijelu Guantanama u kojemu su zatvoreni  i oni koji su optuženi za organizaciju napada 11. septembra 2001. godine.

Ukoliko se Abu Zubaydah pojavi na sudu, bit će to njegovo prvo javno pojavljivanje nakon što je uhapšen u Pakistanu, prije 15 godina.

Zubaydah su pozvali da svjedoči na slučaju Ramzi bin al-Shibha, jednog od pet zatvorenika kojega se tereti za organizaciju napada 11. septembra, a koji se dugo žalio na to da je izložen psihološkoj torturi u Kampu 7, uključujući zvukovima i vibracijama zbog kojih ne može spavati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije