Kako je uhapšeno šest državljana BiH i prebačeno u Guantanamo

Radiosarajevo.ba
Kako je uhapšeno šest državljana BiH i prebačeno u Guantanamo
/ wiki

Na portalu theintercept.com objavljeni su novi podaci Edwarda Snowdena koji su za nas zanimljivi. Objavljeno je kako je teklo hapšenje šest državljana BiH (tzv. 'alžirska grupa') i njihovo prebacivanje u Guantanamo.  

Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) dostavila je podatke na osnovu kojih je vojska SAD 2002. godine uhapšila 'alžirsku grupu'.

Sve je počelo kada su članovi 'alžirske grupe' pali pod sumnju obavještajnih službi SAD-a, nakon čega su ih vlasti BiH pritvorili 2001. godine. Potom je Vrhovni Sud FBiH zaključio da ne postoje dokazi dovoljni za podizanje optužnice.

"Pošto je mnogo dokaza protiv 'alžirske grupe' došlo iz SAD, američke predstavnike više nije zanimao stav bh. vlasti. SAD nisu željele da članovi 'alžirske grupe' budu oslobođeni što je bila namjera vlasti BiH na osnovu odluke Vrhovnog suda. Zato su u januaru 2002. bh. vlasti morale predati šest osumnjičenika general-potpukovniku Stivenu Blumu."

"Postupak predaje uhapšenika američkoj vojsci kasnio je nekoliko sati zbog demonstracija pred zgradom Suda u Sarajevu. Američki zvaničnici čak su računali na mogućnost napada na vojni konvoj s zatvorenicima na putu od Sarajeva do Tuzle“, stoji u dokumentima.

Wolfgang Petritsch, bivši visoki predstavnik, rekao je da su SAD ucjenjivala Ujedinjene Nacije da će povući svoje vojnike iz misije u BiH ukoliko se budu protivili prebacivanju članova 'alžirske grupe' izvan Bosne. NSA je odbila komentirati dokumente, navodi theintercept.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije