Zatvaraju se prva birališta u Americi

0
Radiosarajevo.ba
Zatvaraju se prva birališta u Americi
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prva birališta zatvorena su u Indiani i Kentuckyju.

Neka biračka mjesta u Indiani i Kentuckyju ostat će otvorena još sat vremena, ovisno o vremenskoj zoni u koju spadaju.

Očekuje se da će Trump pobijediti u obje države koje tradicionalno glasahz za Republikance, piše BBC.

Birališta u ključnoj državi Floridi počet će se zatvarati ubrzo.

Nedavne nacionalne ankete pokazale su Joea Bidena da vodi s oko 8 bodova, što nominiranom demokratskom kandidatu daje prednost večeras.

Uprkos procjenama, demokrati su bili nervozni uoči izbora, uglavnom zbog pobjede Donalda Trumpa 2016. Predsjednik i njegovi saveznici insistirali su da su spremni za još jednu povratničku pobjedu večeras.

Zemlja će vidjeti je li to istina večeras ili ne, jer počinju stizati rezultati iz ključnih država bojišta poput Arizone, Floride i Pennsylvanije, pišu vodeći svjetski mediji.

Američki glasači i večeras će odrediti pobjednike presudnih utrka u Domu i Senatu, što će imati velike implikacije na smjer zemlje tokom naredne dvije godine.

Izbori u SAD-u dešavaju se usred pandemije koronavirus, koja je već odnijela više od 232.000 američkih života i prisilila države da preispitaju način na koji održavaju izbore.

Pandemija nije odvratila Amerikance od glasanja. Umjesto toga, na putu su da postignu najvišu izlaznost u stoljeću, s više od 101 miliona glasačkih listića koji su već izbačeni putem privremenog glasanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije